4 kroky k dokonalé jarní detoxikaci organismu

Autor: Redakce | Zpravodaj | 20. 3. 2016

Prostějov, 21. 3. 2016

Synonymem příchodu jara je očista těla od škodlivých látek, které se v něm v průběhu zimy nahromadily a zatěžují jej. Detoxikace pomáhá nabudit ospalý organismus, jemuž chybějí vitamíny, energie i přirozená chuť do života. Jak ale detoxikovat tělo účinně a bez drastických hladovek? Poradíme vám 4 tipy, jak při jarní očistě postupovat krok za krokem.

Krok 1: Zbavte se toxinů a bacilů

Napadlo vás někdy, proč se lidé po zimě cítí tak vyčerpaní a bez elánu? Během zimy totiž lidské biorytmy pracují pomaleji, protože se v těle vlivem stravy, chladu, vzduchu či nedostatku pohybu hromadí škodlivé látky. Ty se usazují v orgánech a tkáních, narušují tělesné funkce, zatěžkávají organismus a snižují jeho činnost. V chladných měsících se také musíme bránit bakteriím, virům a jiným parazitům, kteří útočí v podobě sezónních onemocnění a epidemií. Ačkoliv má lidské tělo schopnost samoregenerace, efektivnější je tuto schopnost stimulovat a podpořit.

Očista by měla být důkladná a systematická. Začínat by měla od střev, kde se hromadí nejjedovatější látky, které se následně dostávají do krevního oběhu a jater. „Drastické výplachy střev ani kúry založené na chemické bázi nejsou zdravým řešením. Zbavit se toxinů pomůže mírná a příjemná přírodní cesta. Regeneraci střev můžeme zabezpečit pomocí několika bylin, které mají příznivé účinky na jednotlivé složky problému. Bylinkou první volby je kopretina řimbaba, sliznici střev podpoří pýr či gemmoterapeutikum z dubu a lnice. Protizánětlivě může zapůsobit gemmoterapeutikum z olše,“ radí nejznámější česká bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje, která se zabývá výrobou přípravků z rostlin.

Pro střeva je důležitá též správná činnost slinivky a jater. „K regeneraci slinivky můžeme použít tinkturu z penízovky a gemmoterapeutikum z borůvky. Játra pročistí ostropestřec, jalovec a schizandra. Pročištění a regenerace jednotlivých částí je zároveň dobrou jarní detoxikací,“ doplňuje Jarmila Podhorná.

Krok 2: Zásobte se vitamínem D

Aby tělo fungovalo správně, potřebuje vitamíny a živiny. Pro lidské zdraví je důležitý zejména vitamín D, který tradičně a přirozenou cestou získáváme ze slunečního svitu. Přestože je vysoká míra UV záření obvykle zdraví škodlivá, zcela vyhýbat bychom se slunci neměli. Vitamín D totiž do těla proniká přes pokožku. Jeho nedostatek způsobuje řadu onemocnění a zdravotních problémů, mimo jiné osteoporózu, únavu, deprese, bolest svalů, vysoký tlak, ale také rakovinu žaludku, prsu či prostaty. Nízké množství vitamínu D v těle rovněž zeslabuje imunitní systém organismu a snižuje pevnost kostí, neboť je zdrojem vápníku a fosforu. Protože má zima na svědomí nedostatek či úplnou absenci slunečního svitu, lidé by měli využít alternativních zdrojů vitamínu D. Bohatým zásobníkem jsou živočišné potraviny. Největší koncentraci obsahují mořské ryby, především jejich játra, dále pak hovězí maso a vejce.

 

Krok 3: Odlehčete jídelníček, pijte bylinky

Též stravování by při jarní detoxikaci mělo projít proměnou. Během zimy se tělo zásobilo velkým množstvím potravy. Sice se díky ní ochránilo před chladem a posílilo obranyschopnost proti bacilům, na druhé straně si však vytvořilo tukové zásoby, které nyní zatěžují orgány. Organismu na jaře ulevíme tím, že z jídelníčku odstraníme smažené a tučné pokrmy, uzeniny, mléčné výrobky, bílou mouku, cukr a umělá sladidla, stejně tak i sůl, kávu a alkohol.

Nahradit bychom je měli naopak lehkými potravinami, které obsahují zdraví prospěšné látky, jako jsou ovoce a zelenina, luštěniny, rýže a kysané mléčné produkty. Vhodné je zařadit rovněž semínka, ořechy a čerstvé bylinky. Chuťové zážitky si můžeme zpestřit exotickým kořením, které detoxikaci podporuje, neboť je zdrojem antioxidantů. Své uplatnění najde zázvor, římský kmín, kurkuma nebo koriandr. Důležité je dodržovat pitný režim, v němž by měla převažovat čistá voda. Osvěžit se lze i ovocnými šťávami a bylinnými čaji. „Velkou oporou při detoxikaci je čaj z mladé kopřivy, která je bohatým zdrojem vitamínů a minerálů, podporuje činnost střev a celkově posiluje organismus. Aktivitu trávicího traktu a metabolismus stimuluje také čaj z kořenu smetanky lékařské,“ říká bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje. Blahodárně působí i zelený ječmen nebo sklenička vody s citrónem, které nastartují zažívání.

Krok 4: Věnujte se cvičení i odpočinku

Při jarním detoxu nesmí chybět pohyb. Zima obvykle neposkytuje velký prostor pro fyzickou aktivitu, o to víc bychom se jí měli věnovat s příchodem jara. Pohyb nejenže osvěží tělo a vyrovná hladinu energie, ale pocením se z těla též vyplaví škodlivé látky. Sportování navíc produkuje hormon endorfin, který po smutné zimě zlepší náladu a nabudí přirozený lidský temperament. Jaro nabízí celou řadu možností pro fyzickou činnost na čerstvém vzduchu, například jízdu na kole, běh, tenis nebo populární nordic walking. Pro klidnější povahy se nabízí meditace, jóga či delší procházky. Stejně tak na tělo blahodárně působí i cílená relaxace, jež odstraní toxiny a povzbudí imunitu. Kromě vydatného spánku, který by měl trvat doporučených osm hodin denně a začínat by měl vždy před půlnocí, je vhodné zapojit i saunování, ozdravné koupele, lymfatické či ajurvédské masáže a jiné wellness kúry.

 

 

 

Kontakt
Mgr. Jarmila Podhorná

Naděje
Telefon: +420 582 391 254
Fax: +420 582 391 254
E-mail: info@byliny-nadeje.cz
www: http://www.nadeje-byliny.eu