5 mýtů o cukrovce, kterým jste možná také uvěřili

Autor: Redakce | Zpravodaj | 24. 8. 2017

Brno, 25. srpna 2017 (AIMIL Pharmaceuticals)

V České republice trpí cukrovkou každý devátý člověk. Jde tak o nejrozšířenější onemocnění u nás i ve světě. Diabetika má v rodině či mezi známými většina z nás. I přesto si stále spousta lidí myslí, žediabetes je nemoc postihující hlavně seniory a že vzniká z nadměrné konzumace cukrů. Přinášíme vám pět nejrozšířenějších mýtů o cukrovce, kterým jste možná také uvěřili.

Mýtus 1.: Za cukrovku může nadměrná konzumace sladkostí

Spousta lidí se domnívá, že cukrovku si způsobili nemocní sami nadměrnou konzumací cukru. Z toho pak odvodí, že nejlepší prevencí je vyhýbat se sladkostem. Je to mýtus, který provází nemoc od prvopočátku. Diabetes druhého typu sice má úzkou souvislost se špatnou životosprávou, ale netýká se pouze konzumace sladkostí a cukru. Za spouštěče diabetu jsou považovány zejména špatné stravovací návyky obecně,“ vysvětluje lékař Tomáš Sláma ze společnosti Aimil Pharmaceuticals, která vyrábí přírodní doplňky stravy upravující hladinu cukru v krvi. Do špatné životosprávy patří například nadměrná konzumace smažených a tučných jídel. Dalšími rizikovými faktory jsou kouření, častá konzumace alkoholu, nadváha, nedostatek pohybu, ale též příliš stresu. Naopak diabetes prvního typu ovlivnit životním stylem nelze. Tento typ cukrovky má asi jen 7 % nemocných a stojí za ním genetika.

Mýtus 2.: Diabetem trpí jen staří lidé

Je sice pravda, že diabetes druhého typu postihuje častěji starší osoby, ale nelze říci, že cukrovkou nemůže onemocnět mladý člověk nebo dítě. Cukrovku druhého typu mívají nejčastěji lidé staršího věku, ale rovněž lidé s nadváhou a velmi obézní lidé, a to bez ohledu na věk. Kvůli sedavému a pasivnímu způsobu života už nejsou výjimkou ani mladí lidé a teenageři. Cukrovka prvního typu zase postihuje zejména děti a dospívající. Specifickým typem cukrovky je cukrovka těhotenská, která v naší populaci postihuje 1 až 3% všech těhotných žen. Ženy, které onemocní těhotenskou cukrovkou, mají až 60% pravděpodobnost, že se u nich později vyvine diabetes druhého typu. Propuknutí nemoci však lze oddálit dostatečným pohybem, zdravým stravováním a udržením normální hmotnosti.

Mýtus 3.: Štíhlí lidé cukrovku nemají

Jak už jsme zmínili výše, nezdravý životní styl a obezita jsou rizikovými faktory a opravdu zvyšují pravděpodobnost vzniku cukrovky. Obezita je dokonce častým průvodním jevem diabetu druhého typu a až 90% pacientů s tímto typem diabetu má nadváhu. Všechny cukrovkáře však nelze házet do jednoho pytle. „U diabetu prvního typu se obezita ani nadváha příliš nevyskytují, a tak mohou cukrovkou onemocnět i štíhlí lidé. Navíc jedním z nejčastějších příznaků diabetu prvního typu je právě velký úbytek váhy bez zjevné příčiny, provázený žízní a únavou,“ objasňuje lékař Tomáš Sláma ze společnosti Aimil Pharmaceuticals, jejíž doplněk stravy pro cukrovkáře, BGR-34EU, vychází z tradičního indického lékařství.

Mýtus 4.: Diabetik nesmí jíst žádný cukr

Úprava stravy je v případě onemocnění diabetem opravdu nevyhnutelná. Neznamená to ale, že si cukrovkář už nikdy nepochutná na svém oblíbeném jídle. V případě této diety je důležité zejména vyhýbat se jednoduchým cukrům, ale například cukry ve formě čerstvého ovoce si pacient dopřát může. Musí však vždy udržet zdravou míru množství přijatých cukrů za den. Strava cukrovkářů by měla být především vyvážená, diabetici přijímají cukry zejména v podobě příloh, například z brambor, rýže nebo pečiva. Omezení se tak spíše týkají velikosti a četnosti porcí. Důležitá je také pestrost stravování a kvalita potravin.

Mýtus 5.: Cukrovka se léčí injekcemi inzulínu

Léčba cukrovky je opět závislá na typu diabetu, kterým pacient trpí. Ne všichni cukrovkáři si musejí píchat inzulín. Tím se ve většině případů léčí jen cukrovkáři prvního typu. Pro tento typ diabetu je totiž charakteristická úplná absence inzulínu v těle. Diabetes druhého typu se léčí léky, kterým se říká antidiabetika. Nutná je většinou též úprava stravovacích návyků. Cukrovka druhého typu se často pojí s řadou dalších zdravotních problémů, jakými jsou například vysoký krevní tlak nebo zvýšená hladina kyseliny močové v krvi. Proto někdy diabetici musejí užívat více druhů léků najednou. Hladinu cukru v krvi mohou pomoci upravit také doplňky stravy přírodního charakteru, které obsahují extrakty z léčivých rostlin.

 

Infobox:

Cukrovka neboli diabetes mellitus je souhrnný název pro onemocnění, která se projevují zvýšenou hladinou cukru v krvi. Na regulaci hladiny cukru v krvi se podílíhormon inzulín, bez nějž nemohou buňky lidského těla z krve získávat cukr.

Rozlišujeme dva typy diabetu:

Cukrovka 1. typu se obvykle projeví už v dětství či dospívání. Tímto typem cukrovky trpí asi 7 % diabetiků v České republice, vyznačuje se úplnou absencí inzulínu v těle.

Cukrovka 2. typu je typická pro starší osoby a lidi s nadváhou. Ke vzniku nemoci přispívá málo pohybu, nepravidelné a nezdravé jídlo i nadměrný stres. Na rozdíl od cukrovky 1. typu mívají pacienti normální množství, nebo dokonce nadbytek inzulínu v krvi. Tento typ diabetu je častější.

 


Aimil Pharmaceuticals

Aimil Pharmaceuticals India je druhá největší firma na světě vyrábějící ajurvédskou medicínu. Byla založena 30. listopadu 1984 a jejím zakladatelem a předsedou je K. K. Sharma. Jedná se o jednu z předních společností v oblasti ajurvédských bylinných léků a doplňků stravy. Centrála pro Evropu, Aimi lPharmaceuticals EU, vznikla v roce 2016 a sídlí v České republice v Brně. Jejím hlavním úkolem a zaměřením je zabezpečit obchod, marketing a komunikaci v rámci celé Evropy. Aimil Pharmaceuticals EU na evropském trhu nabízí ajurvédské produkty a doplňky stravy. Jejich novinkou na Českém trhu je výrobek BGR-34EU, který vychází z indického tradičního lékařství ajurvédy. Pomáhá zejména cukrovkářům, kteří jej mohou užívat souběžně s klasickými léky i inzulínem.Kromě doplňků stravy upravujících krevní cukr vyrábí také gel PurodilEU, jenž pomáhá bojovat s akné a dalšími problémy s pletí, nebo doplněk stravy AmytrolEU ke snížení cholesterolu.

Kontakt:

MUDr. Tomáš Sláma

AIMIL Pharmaceuticals EU s.r.o.
www.bgr34.cz

tel.: +420 544 425 532