9 z 10 Čechů volá po možnosti komunikovat s lékaři elektronicky, pomohla by jim i v péči o blízké

Autor: Redakce | Zpravodaj | 2. 5. 2017

Praha, 3. května 2017

Stále více lidí stojí o elektronickou komunikaci s lékaři, zájem by o ni mělo 9 z 10 Čechů. Nejčastěji by tuto možnost využili při objednávání se k lékaři, vystavování receptů a uvítali by také elektronické připomínky pravidelných kontrol a vyšetření. To vyplývá z průzkumu společnosti CompuGroup Medical (CGM) realizovaného agenturou STEM/MARK v dubnu 2017. Elektronickou komunikaci s lékaři by lidé zároveň nevyužívali jen pro sebe, pomohla by jim také v péči o jejich blízké.

O elektronizaci zdravotnictví v České republice je stále větší zájem, pro lékaře i pacienty představuje komfort a úsporu času. Komunikace s lékaři telefonicky nebo docházení do ordinací jsou mnohdy zdlouhavé a ne vždy nutné. Některé úkony by bylo možné řešit elektronicky. Jak uvádí většina Čechů (87,4 %), elektronickou komunikaci s lékaři by rádi využívali. Zájem o tento servis vzrostl oproti roku 2014 o více než 17 %. Nejčastěji by Češi tuto možnost využívali k objednání se k lékaři (96,7 %), k připomínkám pravidelných kontrol (91 %) a k vystavování receptů (89,4 %). Velký zájem by ale byl také o přístup k výsledkům vyšetření online (88,9 %). Elektronizace komunikace s lékaři ale nabízí i další úkony, které není vždy nutné řešit osobně nebo telefonicky a většina lidí by o ně měla zájem: například online konzultace, zjištění ceny či doplatku za lék nebo lékařský úkon, konzultace možných interakcí a nežádoucích účinků u léků nebo sdílení základních zdravotních údajů se záchrannou službou.

Z odpovědí respondentů dále vyplývá, že více než 2/3 Čechů se nestará jen o své zdraví, ale pomáhá také svým blízkým. I zde by jim v péči pomohla elektronická komunikace, která je pohodlná a šetří čas. Nejčastěji Češi pomáhají prarodičům nebo rodičům, ale také svým partnerkám a partnerům. Nejvíce blízkým pomáhají k obvodnímu lékaři (84,7 %) a k zubaři (54,1 %). Možnost komunikovat s lékaři elektronicky by rádi využívali i pro své blízké a péči by jim usnadnila. Ocenili by ji hlavně při objednávání blízkých na vyšetření (89,1 %), vystavení receptu na léky elektronicky (76,2 %) a k připomínkám pravidelných kontrol (70,6 %).

Z výsledků průzkumu je patrné, že by Češi uvítali, kdyby jim lékaři poskytli možnost komunikovat s nimi elektronicky. Lidé od zdravotnictví očekávají stálé zlepšování služeb, zvyšující se komfort a časovou úsporu. Online komunikace je na českém trhu k dispozici, je efektivní a mezi klienty je o ni velký zájem,“ uvádí Lenka Volfová, Head of Marketing z CompuGroup Medical ČR a dodává: „Tyto služby by zároveň lidé nevyužívali jen pro sebe, ale i v péči o své blízké.“

Ženy by elektronickou komunikaci do velké míry ocenily v komunikaci se svou gynekologickou ordinací, protože ji mnohdy navštěvují jen kvůli receptu nebo výsledkům vyšetření, přitom tyto úkony by se daly řešit elektronicky. Více než 1/2 žen uvádí, že gynekologa navštěvuje jen kvůli receptu, a to nejčastěji 2krát nebo 4krát ročně. Kvůli předání výsledků vyšetření dochází do gynekologické ordinace alespoň jednou do roka 58 % žen. Ačkoli by ženy stály o online komunikaci se svými gynekology, téměř 84 % tuto možnost nemá. Ženy by ji nejraději využívaly k online objednávání (88,8 %), k připomínkám pravidelných vyšetření (72,3 %), k vystavení receptů na léky (69,5 %) či k přístupu k výsledkům vyšetření on-line (68,7 %). O možnost konzultovat problém s gynekologem elektronickou cestou by mělo zájem téměř 80 % žen.

Průzkum pro společnost CompuGroup Medical ČR provedla agentura STEM/MARK v dubnu 2017 na 521 respondentech.

 

O skupině CompuGroup Medical SE

CompuGroup Medical je jednou z předních světových společností zaměřených na eHealth. S celkovými příjmy okolo 550 milionů eur jsou její softwarové produkty navrženy tak, aby podporovaly všechny odborné a organizační činnosti v lékařských ordinacích, lékárnách, laboratořích a nemocnicích. Informační služby pro všechny subjekty zapojené do procesu poskytování zdravotní péče a sdílení elektronických zdravotních záznamů přispívají k bezpečnější a efektivnější péči o pacienty.

Služby CompuGroup Medical jsou založeny na unikátní zákaznické síti více než 400 000 lékařů, zubních lékařů, nemocnic, lékáren a dalších poskytovatelů služeb. Se zastoupením v 19 zemích a se zákazníky ve 40 zemích po celém světě je CompuGroup Medical společností s jedním z nejvyšších pokrytí mezi poskytovateli služeb elektronického zdravotnictví. Přibližně 4 300 vysoce kvalifikovaných zaměstnanců podporuje inovativní řešení pro stále rostoucí požadavky zákazníků na systém zdravotní péče.

 

O společnosti CompuGroup Medical Česká republika

Společnost CompuGroup Medical Česká republika vznikla v roce 2009 fúzí softwarových firem, jejichž vlastníkem byla mateřská společnost CompuGroup Medical. Vizí společnosti je plně elektronizované zdravotnictví. Společnost je lídrem tuzemského trhu ambulantních informačních systémů. Poskytuje rovněž softwarová řešení pro nemocnice a laboratoře. S jejími produkty a službami jsou lékaři spokojeni, což potvrzují pravidelné průzkumy. Vnímají ji jako společnost, která je flexibilní, inovativní, zajímá se o problémy a potřeby lékařů a v konečném důsledku jim usnadňuje život. Na pobočkách v Praze, Brně, Pardubicích a Ústí nad Orlicí pracuje 110 zaměstnanců. Společnost CompuGroup Medical Česká republika je od května 2012 členem ICT Unie.

 

Kontakt pro novináře:

CompuGroup Medical Česká republika

Lenka Volfová

T +42 (0) 737 208 692

E-mail: Lenka.Volfova@CGM.com

 

AMI Communications

Dominika Brejchová

T +42 (0) 721 122 029

E-mail: Dominika.Brejchova@amic.cz