Agresivita hmyzu v létě sílí

Autor: Redakce | Doporučené články | 15. 8. 2019

Každý z nás se s ním minimálně jednou setkal, alergici se ho bojí a všem je velmi nepříjemné. Věděli jste ale, že někteří lidé si ho nechávají aplikovat schválně, aby jim pomohlo s léčbou revmatu nebo roztroušenou sklerózou?

O čem, že to mluvíme? O včelím bodnutí. Jak při něm postupovat, jak se mu vyhnout a jak ho vlastně poznáme? Vše se dozvíte v našem článku. 

Bodavý hmyz útočí

Kromě příjemných večerů u táboráku, vodních radovánek a sluncem zalitých procházek s sebou léto přináší také nebezpečí v podobě všudypřítomného hmyzu. V tomto období jsou zranění od vos či včel běžná. Slazené nápoje na stole a bosá chodidla ve vysoké trávě si jejich pozornost zkrátka získají. Bodnutí by se však neměla podceňovat. Některým lidem může jed způsobit nepříjemnou alergickou reakci a v nejhorších případech může být takové jedno bodnutí dokonce smrtelné.

Výjezdů záchranářů k alergikům přibylo

Žihadlo, případně kusadla jsou těmi nejkrutějšími zbraněmi přírody. Mají způsobit bolest a odradit dotěrného vetřelce. Nezáleží však jen na velikosti či ostrosti tohoto nástroje. Důležitá je také otázka složení a množství jedu, který je při bodnutí či kousnutí vpraven do organismu. Lidé po bodnutí často nejsou schopni popsat, kde přesně jsou, což pak znesnadňuje jejich záchranu. Pro záchranáře je tak cennou pomůckou aplikace Záchranka, o jejíž oblíbenosti už jsme vás informovali v našem článku.

U některých jedinců se po štípnutí hmyzem může projevit alergie na včelí bodnutí nebo alergie na vosí bodnutí a taková situace může být velice nebezpečná. Záchranné služby po celé zemi mají mnoho výjezdů kvůli alergickým reakcím po bodnutí vosami, včelami nebo sršni. Například v Libereckém kraji jen za první prázdninový měsíc už evidují na 90 takových případů. Slabší alergická reakce vyvolává projevy, jako je například výraznější déletrvající otok, velice nepříjemné svědění, bolesti břicha, průjem a zvracení. I malé množství jedu však může vyvolat silnou alergickou reakci, která v nejhorším případě způsobí smrt pacienta.

 

Proč jsou teď včely tolik nebezpečné?

Především kvůli globální poptávce po medu. Včely jsou zkrátka všude, a tak není divu, že s nimi lidé přicházejí často do kontaktu. Domestikované včely v úlech příliš agresivní nebývají, horší je to ale s roji divokých včel. Problémem jsou tzv. zabijácké včely, které vznikly zkříženým afrických a evropských druhů. Tito kříženci jsou mnohem agresivnější a citlivější. Smrtelně nebezpečné však může být pro člověk už jediné včelí bodnutí. A to v případě je-li alergický. Alergickou reakci způsobuje narušení imunitního systému jedince. Následuje stav zvaný anafylaxe, tedy rychlý otok, vede k poškození tkání a způsobí život ohrožující potíže s dýcháním.

 

Jaké můžete mít příznaky?

  • silná bolest v místě vpichu
  • rychle se šířící červená svědící vyrážka
  • zrychlený puls
  • nevolnost
  • prudký pokles krevního tlaku
  • ztížené dýchání nebo dušení
  • polykací obtíže
  • poruchy vědomí

Jelikož tato nepřiměřená odpověď organismu může během několika minut způsobit šok a srdeční zástavu, je nutné okamžitě zavolat lékařskou pomoc. Alergici by u sebe měli vždy nosit také speciální injekční pero (Epipen), kterým v případě anafylaktického šoku mohou do svého těla aplikovat dávku adrenalinu.

 

Jak se nebezpečným žihadlům úplně vyhnout?

  • Nenoste na výlety do přírody barevné (především žluté) oblečení.
  • Neprovokujte hmyz zbytečným mácháním rukama.
  • Ovoce, sladké nápoje i potraviny vždy zakrývejte.
  • Pokud jíte venku, kontrolujte pečlivě každé sousto i všechny nápoje.
  • Nechoďte v trávě bez bot.
  • Nepoužívejte silně parfémované deodoranty, vody po holení a voňavky.
  • Dávejte pozor při vylézání z vody, vosy totiž rády sedají na mokrou pokožku.
  • Nikdy nezabíjejte včelu nebo vosu v blízkosti jejího hnízda.

Jak ošetřit včelí bodnutí?

1) Pokud vás už včela bodla, zabraňte útokům dalších včel a rozhodně se přesuňte dále od úlu či jejich výskytu.

2) Při bodnutí včelou je třeba postupovat velmi rychle – včelí jed se totiž do kůže vstřebává postupně, proto je potřeba co nejdříve odstranit žihadlo.

3) Žihadlo nevytahujte prsty, ale seškrábněte nehtem nebo obrácenou stranou nože. Pokud se pokusíte vytáhnout žihadlo prsty, pravděpodobně si vymáčknete včelí jed do kůže a zvýšíte množství jedu ve vašem těle.

4) Při odstraňování žihadla je opravdu nutné nezmáčknout jedový váček. Počítejte s tím, že po bodnutí bude následovat otok.

 

Pomoci si můžeme využitím babských rad…

.. a to přiložením rozříznuté cibule, namydlením, potřením místa bodnutí octem nebo gelem s propolisem. Má chladivé účinky a pomůže vám i při následném svědění. Velmi účinná je také studená voda či led. Snížíte tím prokrvení a zpomalíte další reakce. Co si budeme namlouvat, hodně z nás začne panikařit, takže samotné ochlazení pak často zklidní také horkou hlavu. Velikost otoku je samozřejmě velmi individuální, ale může se stát, že postižené místo nateče třeba až do velikosti dvou dlaní. A kdy zmizí otok po bodnutí včelou? Postupně by měl ustupovat a zhruba do dvou až sedmi dnů pak zmizet úplně.