Léky, které neléčí, ale zabíjejí

Autor: Redakce | Zpravodaj | 2. 10. 2017

Praha, 3.10.2017 (MedNews)

S pojmem "falešné léky" se většina z nás nikdy dříve nesetkala. Obvykle v nás toto spojení vyvolá představu léků se sníženým (nebo dokonce nulovým) obsahem účinné látky. O tom, že existují léky obsahující škodlivé nebo dokonce jedovaté látky, které nejen neuzdraví, ale mohou i zabíjet slyšelo jen velmi málo lidí. A představte si, že na takový lék můžete narazit nejen na černém trhu, ale dokonce i v lékárně nebo nemocnici.

Hrozná představa, že? V zemích jako je např. Uganda, je to bohužel krutá realita.

Mladá autorka Hana Hindráková přibližuje velice čtivou a nenásilnou formou napínavého příběhu ve své nové knize Smrtící byznys, která byla včera slavnostně pokřtěna.

Kmotry knihy Smrtící byznys se stali Nela Boudová, Tereza Kostková, Bob Klepl. Křtu se zúčastnili také manželé Jan Přeučil a Eva Hrušková, kteří jsou tvářemi nakladatelství Alpress.
Nela Boudová prý byla sama sebou zklamaná, že vůbec netušila, že existují falešné léky. Když se pak ptala svých kolegů a přátel, zjistila, že ani oni se s tímto tématem nikdy nesetkali.

"Děkuji Haně Hindrákové, že otevřela toto velice závažné téma. V dnešní době jsme obklopeni spoustou informací a kdyby toto téma zaznělo ve zprávách v televizi, nejspíš bychom tomu vůbec nevěnovali pozornost. Díky čtivému příběhu se o tématu dozví mnohem více lidí.", zaznělo z úst Terezy Kostkové.
Jak řekla Eva Hrušková: "I čekání u lékaře, na poště nebo na úřadě je krásné, když máte u sebe knihu."

Bob Klepl se zmínil o svém zážitku, kdy byl svědkem přepadení humanitárního nákladu potravin. Byl rozhořčen z toho, že humanitární pomoc, na kterou se u nás pořádají různé sbírky, nedorazí tam, kam je potřeba, ale slouží jako zdroj příjmů pro mafii.

Autorka prý se o své zdraví a život v souvislosti s vydáním knihou nebojí: "Snažila jsem se, abych nepůsobila jako investigativní novinářka, příběh se zabývá tématem falešných léků, ale neukazuje na žádné konkrétní osoby, tak snad mohu být klidná a nic mi nehrozí." S úsměvem pak dodává: "A kdyby se mi náhodou něco stalo, tam myslím, že umřu pro dobrou věc a má smrt nebude zbytečná."

Po této hořké představě ale přišla sladká tečka a než si s chutí přečteme celou knihu, pochutnali si přítomní hosté alespoň na její sladké kopii.

 

Knihu si můžete objednat na webu www.hindrakova.cz

S autorkou se můžete setkat na autogramiádě, která proběhne v úterý 10. října 2017 od 17:00 v Praze v knihkupectví Neoluxor na Václavském náměstí.

 

Michal Blahout, MedNews.cz