(R)Evoluce v akutní dialýze: OMNI systém spojuje nejmodernější metody léčby s intuitivním dotykovým ovládáním

Autor: Redakce | Zpravodaj | 31. 1. 2016

Praha, 29.1.2016 – Inteligentní software řídící vysoce přesnou bilanci tekutin, minimalistické provedení, intuitivní dotykové ovládání nebo změna základních metod kontinuální dialýzy bez přerušení léčby… "Nejedná se pouze o jakési vylepšení stávajících přístrojů. Jde o změnu pohledu na akutní dialýzu. Hlavní výhodu vidím v extrémně jednoduché obsluze. S OMNI si nyní na akutní kontinuální dialýzu troufnou i pracoviště nižšího typu. Ve své podstatě tak rozšiřujeme spektrum pacientů, kteří tuto léčbu dostanou," komentuje uvedení nového přístroje na trh člen vedení skupiny B. Braun CZ/SK MUDr. Martin Kuncek

 

Správný krok do budoucnosti akutní dialýzy

Nový přístroj na akutní dialýzu OMNI byl české lékařské veřejnosti představen 28.1.2016 na kongresu Colours of Śepsis v Ostravě. Mezi hlavní přednosti nového systému patří především možnost změny léčby bez jejího přerušení, automatická regulace hladin všech expanzních komůrek, podpora léčby jiných závažných onemocnění, management bilance tekutin a automatické odstraňování vzduchu krevní strany i na straně dialyzačního roztoku. "Je to opravdová revoluce ať už z hlediska použitelnosti, absolutní flexibility a nebo právě z hlediska managementu bilance tekutin. Vývoj zaměstnal 20 odborníků přesně 2 roky, 11 měsíců a 20 dní. Což je vskutku neuvěřitelně krátký čas! Jsme absolutně přesvědčeni, že to je správný krok do budoucnosti akutní dialýzy," říká k systému jeho autor francouzský vývojář a zároveň viceprezident marketingu a prodeje pro akutní terapie společnosti B. Braun Jean – Paul Menneguerr.

 

První testy více než přesvědčivé

Přístroj byl poprvé testován na pacientech v prvních měsících loňského roku na univerzitní klinice ve švýcarském Lausanne. "Funkce přístroje jsme testovali na pacientech v kritickém stavu v režimu heparinové i citrátové koagulace. Výsledky jsou z mého pohledu velice dobré. Přístroj funguje bezchybně, nemá falešné alarmy, šlape tak, jak má a nabízí spousty velmi užitečný funkcí," řekl k výsledkům testů vedoucí zkušebního provozu OMNI Dr. Antoine Schneider. Souběžně s testováním funkcí se testovala i ovladatelnost přístroje. Deset vybraných zdravotních sester absolvovalo krátkou instruktáž. "Žádná z těchto sester neměla problémy s ovládáním nebo třeba s výměnou vaků. Sestřičky byly s jednoduchostí ovládaní a také s vysokou mobilitou přístroje velmi spokojeny," dodává Dr. Antoine Schneider.

 

Českým zdravotníkům bude OMNI systém, který odborníci nazývají prvním přístrojem pro akutní dialýzu 4.generace, detailně představen v praxi v nejbližších měsících na dvoudenním intenzivním kurzu v tréninkovém středisku B. Braun Dialog na pražské Bulovce. Jeho cena se bude pohybovat kolem 20.000 EUR. "Vycházíme z cenové hladiny, která bude nastavena pro celou Evropu. Takže české nemocnice budou mít možnost koupit přístroj za stejných podmínek jako v okolních zemích," komentuje cenovou politiku skupiny B. Braun Martin Kuncek.

 

Pozitivní reakce českých i slovenských lékařů

Čeští zdravotníci měli možnost si osobně "osahat" nový přístroj na stánku společnosti B. Braun na kongresu věnovanému problematice sepse v intenzivní medicíně. První reakce jsou pozitivní. "Myslím si, že je zcela zásadní, aby přístroje na akutní dialýzu byly jednoduše ovladatelné, měly jedno setování s možností přecházení z režimu do režimu bez přesetování nebo přenastavení přístroje," řekl bezprostředně po představení OMNI Systému vedoucí lékař intenzivní péče VFN Praha Doc. MUDr. Martin Balík. Jeho slova v souvislosti s OMNI potvrzují o ostatní kolegové. "Přístroj má moc hezký design, ovládání je skutečně intuitivní. Mě osobně nejvíce oslovila jednoduchost setování," řekl po prvním setkání s přístrojem MUDr. Michal Pisár vedoucí lékař JIP v Krajské nemocnici Tomáš Bati ve Zlíně. Přímo na kongresu si ovládání přístroje vyzkoušeli i sestřičky. "Myslím si, že manipulace s tím bude velmi jednoduchá. Můžu to srovnat s přístrojem, který nyní máme na oddělení a tohle je opravdu mnohem jednodušší," říká slovenská sestřička Ludmila Pagáčová zatímco si zkouší připravit systém OMNI na zahájení terapie.

 

Koncern B. Braun každoročně investuje do výzkumu a vývoje přes 150 milionů EUR a inovace je také jedním ze základním pilířů firemní strategie. "OMNI Systém je skvělým příkladem toho, že masivní investice do výzkumu a vývoje je pro trvalé zlepšování kvality zdravotní péče naprosto nezbytné," dodává k výzkumu, který vedl k výrobě nového přístroje MUDr. Martin Kuncek.

 

Princip léčby s OMNI systémem

Základní principy léčby s OMNI systémem korespondují se základními principy každé dialýzy, kterými jsou difúze, filtrace, adsorpce a konvekce. První zásadní změnou proti dosavadním možnostem CRRT terapie je možnost kdykoliv během ošetření bez nutnosti výměny setu a kapiláry měnit základní metody kontinuální dialýzy, tedy filtraci, hemodialýzu a hemodiafiltraci tak, jak to vyžaduje momentální stav pacienta. Další změnou je inteligentní software HomeoSAFE Premium, který umožňuje automatickou redukci a regulaci průtoků krve a roztoků a vysoce přesnou bilanci tekutin s minimální odchylkou.V neposlední řadě je inovací uživatelský komfort při tzv. setování, kdy se používá jen jeden set na všechny základní terapie. Set je vždy předpřipraven v zaváděcím pouzdru, automaticky se nasetuje do všech pump a propláchne s automatickým odstraněním vzduchu a nastavením hladin všech expanzních komůrek.

 

 

 

Reakce evropských zdravotníků při premiéře OMNI systému v Berlíně

 

"Pro mě je nejzajímavější, že lze použít jeden set pro všechny druhy léčby. To vidím jako zásadní. Můžeme zvolit jiný druh léčby a pak se zase bez potíží vrátit k tomu původnímu. Navíc je to malý přístroj, takže ho budeme moci jednoduše převážet. A samozřejmě velkou výhodou je pro nás opravdu velmi jednoduché ovládání."

Karima Alouazen – zdravotní sestra v Universitní nemocnice v Lausanne, Švýcarsko

 

"Jako největší bonus beru automatické odstranění vzduchu v setu a dobrá viditelnost informací na monitoru. Je to skvělý krok do budoucnosti i díky tomu, že se výrazně zkrátí čas pro přípravu od zapnutí až po napojení. Ušetřený čas se věnuje pacientovi a tak to má být. Přístroj budeme testovat v naší nemocnici po dobu několika týdnu a těšíme se na to."

Oliver Joannes Boyau – lékař v Bordeaux Hospital University Center, Francie

 

"Ten směr je správný. OMNI systém má všechny modality, které by měl mít a do budoucna se to bude ještě určitě rozšiřovat. Umí jak citrátovou tak samozřejmě heparinovou antikoagulaci a je snadno ovladatelný. Přišlo mi skvělé, že sám umí předcházet mnohým vlastním alarmům, takže nedělá tolik hluku u postele pacienta."

MUDr. Cyril Kučera – primář Anesteziologicko-resuscitačního oddělení, Městská nemocnice Ostrava, Česko

 

"OMNI systém je velmi kompaktní a zároveň velmi jednoduchý na používání. Také všechno vybavení a preparáty jsou jednoduše použitelné, takže za mě určitě dobrý krok do budoucnosti. Za extrémně důležité považuji to, že se s přístrojem bude jednoduše pracovat zdravotním sestrám."

Prof. Massimo Antonelli – ředitel Anesteziologicko-resuscitační kliniky Univerzitní nemocnice Agostino Gemelli v Římě, Itálie

 

"Jsme nadšení nejen ze všech výhod, které přístroj nabízí, ale oceňujeme také design. Moc se nám líbí, že přístroj je funkčně přátelský pro naše pacienty a uživatelsky přátelský pro naše sestry. Je lehký a dobře ovladatelný. Určitě bychom takový přístroj u nás v nemocnici uvítali."

Dr. Irina Zhdanova – lékařka, nemocnice, St. Petersburg, Rusko

 


Více o B. Braun

Koncern B. Braun působí na celosvětovém trhu přes 175 let a dnes patří k největším výrobcům zdravotnických produktů na světě. Hlavní sídlo je v německém Melsungenu, pobočky má v 62 zemích světa. Skupinu B. Braun CZ/SK tvoří B. Braun Medical (dodavatel zdravotnických prostředků), B. Braun Avitum (provozovatel 34 dialyzačních středisek) a Aesculap Akademie (mezinárodní vzdělávací instituce). Skupina B. Braun v České a Slovenské republice působí od roku 1993 a zaměstnává více než 600 lidí. Více na www.bbraun.cz. Skupina B. Braun podporuje charitativní projekt B. Braun pro život, který podporuje vybrané neziskové organizace i jednotlivce. Patronem projektu je český paralympionik David Drahonínský.

 

Kontakt na Skupinu B. Braun CZ/SK:
Tomáš Carba

Mediální zástupce Skupiny B. Braun

mobil +420-602 315 015

e-mail: carba@jdc.cz

www.bbraun.cz