Světový den LEDVIN – nechte se zítra 10/3 vyšetřit

Autor: Redakce | Zpravodaj | 8. 3. 2016

Dialyzační střediska a nefrologické ambulance B. Braun Avitum (www.bbraun-avitum.cz) zítra bezplatně a bez objednání vyšetří zájemcům ledviny. 

Prevence u ledvin je opravdu důležitá. Spousta ledvinových onemocnění probíhá bezbolestně, takže pacient dlouho nemusí vědět, že vůbec nemocný je. Stejně jako u většiny onemocnění jsou i ta u ledvin lépe léčitelná, když se zachytí v začátcích,“ vysvětluje MUDr. Ondřej Myslivec z dialyzačního střediska B. Braun Avitum na pražské Bulovce. „V rámci prevence si může kdokoliv na ledvinové kalkulačce (www.ledvinovakalkulacka.cz) spočítat, zda je ohrožen ledvinovým onemocněním. Zítra otevřeme všechny naše ambulance veřejnosti. Pacient po příchodu vyplní krátký dotazník, ve kterém zjišťujeme rizikové faktory. Pak mu změříme tlak, vyšetříme hladinu cukru v krvi a vzorek moči. V případě, že zachytíme abnormální hodnoty, doporučíme další vyšetření v naší nefrologické poradně. Zda je pacient v pořádku, je však známo prakticky okamžitě,“ dodává.
Krátké vyšetření ledvin podstoupil i moderátor Evropy 2 Nasty. „Ledviny jsem si nikdy vyšetřovat nenechal. Žiju relativně zdravě, sportuju. Ale jsem v nemocničním prostředí, takže jsem nervózní,“ říká Nasty před vyšetřením. To však až na zádrhel při měření tlaku, které se muselo opakovat, dopadlo na jedničku. „Dost se mi ulevilo, že vysoký tlak se při druhém měření nepotvrdil. Jinak na vyšetření opravdu nic není, trvalo to 10 minut a já jsem rád, že jsem po dlouhé době pro sebe něco udělal," dodává Nasty.