Lékárny připravují asi tři procenta léků, roste podíl zvířecích

Autor: Redakce | Zpravodaj | 29. 3. 2018

Nučice (u Prahy) 30. března (ČTK) – Lékárny připravují samy asi tři procenta léků vydávaných na předpis, část přímo v místě prodeje a část v centrálních laboratořích. Roste mezi nimi podíl léků pro zvířata. V rozhovoru s ČTK to řekl vedoucí lékárník laboratoře lékáren Dr.Max v Nučicích u Prahy Petr Harant. Jde například o oční kapky, kožní masti či čípky. Dr.Max je největší lékárenskou sítí v tuzemsku, má 423 poboček. Podle údajů Státního úřadu pro kontrolu léčiv je v Česku celkem přes 2500 lékáren.

Naprostou většinu léků vyrábí farmaceutické firmy ve velkém. Někdy je ale nutné je připravit přímo v lékárně. “Hlavní význam má úprava dávkování pro děti nebo pro jiné skupiny pacientů a diagnóz, které pro výrobce nejsou tak zajímavé a nevyplatí se lék vyrábět v továrnách,” řekl Harant. Individuální příprava řeší také výpadky léků z běžné distribuce.

“Zatímco po druhé světové válce se v lékárnách vyráběla asi polovina léků, teď jsou to přibližně tři procenta. Na přelomu století to bylo ještě asi 15 procent,” doplnil. Podle Haranta se nedá očekávat růst, snaha je alespoň zastavit pokles.

Naopak roste podíl připravovaných léků, které předepisují veterináři. “Řeší se diagnózy, které dříve znamenaly utracení zvířete. Lékař se snaží vyjít primárně z čistě veterinárních léků, ale jejich nabídka není tak široká. Mnohdy se lék určený pro lidi upraví do formy a dávkování vhodnějšího pro zvíře,” řekl. Veterinární segment podle Harantova odhadu poroste, protože u hrazených léků není takový tlak na nízkou cenu.

Vyšší podíl připravovaných léků předepisují zejména starší lékaři. “Vyzkoušené přípravky, které byly před lety volně prodejné, zmizí z trhu a my se pak stáváme jedinou šancí pro kožní lékaře,” uvedl. Obsahují podle něj třeba dehty nebo rtuť, kterým se farmaceutické firmy vyhýbají, ale úzké skupině pacientů pomáhají. “Neděláme to rádi, považujeme tuto substanci za překonanou, ale někdy na ní lékaři prostě trvají,” dodal.

Někteří lékárníci nemají plnou škálu surovin na přípravu mastí nebo kapek v lékárně, posílají proto recepty do větších laboratoří, jako je ta v Nučicích, nebo druhá, novější, v Brně. V síti lékáren Dr.Max jde asi o třetinu, dvě třetiny vyrábějí lékárníci na místě. Laboratoř, jejíž vybudování stálo 26 milionů korun, dodává i do jiných lékáren nebo nemocnic, zejména očních klinik.

van rdo jw