Ministr zdravotnictví vítá rozhodnutí ÚS o protikuřáckém zákonu

Autor: Redakce | Zpravodaj | 17. 4. 2018

Praha 18. dubna (ČTK) – Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) vítá rozhodnutí Ústavního soudu, který dnes potvrdil platnost protikuřáckého zákona. Podle něj se potvrdilo, že zákaz kouření v restauracích není protiústavní. Zároveň ministr vyjádřil přesvědčení, že rozhodnutí soudu posílí jeho pozici při pátečním jednání Sněmovny, na němž by se poslanci měli zabývat návrhem na zmírnění protikuřáckého zákona. Vojtěch s takovým návrhem nesouhlasí.

“Já rozhodnutí naprosto vítám, protože dlouhodobě říkám, že ten zákaz není protiústavní. Ústavní soud se bezpochyby podíval do zahraničí, kde tyto zákazy jsou běžné,” řekl Vojtěch novinářům ve Sněmovně. Podle něj by bylo podivné, kdyby zrovna v Česku byl zákaz kouření v restauracích vyhodnocen jako protiústavní, když v okolních státech ho právní řád připouští.

Ústavní soud část ustanovení zákona zrušil, podle ministra jsou to ale úpravy jen technického charakteru. “Já to vidím jako velmi kosmetické změny. To gros návrhu, tedy zrušení kouření ve vnitřních prostorech restaurací, v diskotékách, barech a podobně zůstává zachováno, a to je klíčové,” řekl Vojtěch. Ústavní soud zrušil zákaz pít alkohol u činností, při nichž by pak člověk mohl ohrozit sebe sama, a zúžil zákaz prodeje tabáku a alkoholu na akce určené výhradně pro děti. Dosud se zákaz týkal také akcí určených převážně pro děti a mládež do 18 let.

Ministr také očekává posílení své pozice při nadcházejícím jednání o zmírnění protikuřáckého zákona. “Určitě to je silná argumentace, protože argument odpůrců byl ten, že to je protiústavní, že to narušuje jejich právo na podnikání. Tady Ústavní soud jasně řekl, že to protiústavní není,” řekl.

Na poslance chce při projednávání návrhu apelovat tím, že je příliš brzy na vyhodnocení dopadů zákona, protože je účinný teprve 11 měsíců. “Dejme tomu zákonu několik let čas,” řekl. Ke kompromisu při jednání o zmírnění zákona připraven není. “Já si myslím, že ten zákon by měl být zachován tak, jak je,” řekl.

str rot