Pomůcka pro zrakově postižené může číst text a rozeznat tváře

Autor: Redakce | Zpravodaj | 10. 5. 2018

Jeruzalém/Praha 11. května (zvláštní zpravodajka ČTK) – Přečíst si jídelní lístek, oblíbenou knížku či poznat přítele už pro zrakově postižené a nevidomé může být realitou. Umožňuje to nejnovější produkt izraelské společnosti OrCam Technologies. Zařízení o velikosti palce, které lze snadno připevnit k brýlím, funguje zcela “offline” a zrakově postiženým dokáže s pomocí nejnovější technologie usnadnit každodenní úkony. Zatím je dostupné ve 12 světových jazycích, brzy se ale bude prodávat i v české verzi.

Zařízení se prodává pod názvem OrCam MyEye 2.0 a váží 22,5 gramu. Jeho přední strana je vybavená kamerkou a u ucha uživatele je malý reproduktor. Stačí ukázat prstem na jakýkoliv tištěný text, a to i v digitální podobě, a zařízení ho do dvou vteřin přečte. Pomůcka je rovněž schopna rozeznávat bankovky či snímat čárové kódy a informovat tak uživatele o názvu výrobku, případně jeho složení. Pokud je uživatel nevidomý, stačí text pouze položit před sebe a zařízení ho začne číst automaticky. Když se uživatel pomůcky dotkne, signalizuje tím, že má přestat číst. Zařízení rovněž umí říci kolik je hodin a kolikátého je – stačí se podívat na ruku na pomyslné hodinky. Systém je nastaven tak, aby ho slyšel pouze uživatel.

Přístroj umí také rozpoznávat obličeje. Do jeho systému lze nahrát až 100 obličejů. Stačí, aby kamerka nějakého člověka vyfotografovala a uživatel zařízení sdělil jméno. Při dalším setkání s ním pomůcka jméno řekne. Pokud se objeví lidé, kteří nejsou nahráni do systému, zařízení oznámí kolik lidí před uživatelem stojí a jakého jsou pohlaví.

OrCam MyEye 2.0 operuje bez připojení k internetu. Software lze aktualizovat po připojení k bezdrátové síti a pak opět funguje mimo internet. Při nepřetržitém čtení vydrží přístroj nabitý asi hodinu, jinak i déle. Pomůcku lze rychle nabít s pomocí kabelu mini USB.

Nyní je zařízení dostupné ve dvanácti jazycích, včetně několika evropských a hebrejštiny. Základní verze dokáže číst v angličtině, francouzštině a španělštině. Cena zařízení je 4500 dolarů (96.800 Kč). Rafi Fischer, který má ve společnosti OrCam na starosti styk s veřejností, ale zdůrazňuje, že podobnou cenu má například kvalitní naslouchadlo.

V několika státech náklady částečně hradí zdravotní pojišťovny. V Izraeli pojišťovny přispívají až polovinou. Společnost se rovněž domluvila na dodávání zařízení se zdravotními pojišťovnami a vládami například v Německu, Švédsku či Nizozemsku.

Brzy by podle ředitele marketingu společnosti OrCam Eliava Rodmana zařízení mohlo být dostupné v České republice prostřednictvím společností SagittaGALOP. Zástupci OrCam představí přístroj v pondělí v Praze na veletrhu Týden inovací.

Společnost OrCam Technologies v roce 2010 založili Ziv Aviram a Amnon Šašua, zakladatelé izraelské společnosti Mobileye. Firma Mobileye založená v roce 1999 se zabývá systémy pro automatizaci řízení automobilů a loni ji koupil americký výrobce čipů Intel za 15,3 miliardy dolarů (asi 327 miliard Kč).

Eliška Naegele ml