Radnice v České Lípě koupila všem základním školám defibrilátory

Autor: Redakce | Zpravodaj | 2. 9. 2018

Česká Lípa 3. září (ČTK) – Radnice v České Lípě vybavila u příležitosti zahájení školního roku všech devět základních škol ve městě defibrilátory. Vedení města se pro to rozhodlo poté, co museli učitelé letos na jaře na škole v přírodě jednoho žáka oživovat, když dostal nečekaný záchvat. Pořízení defibrilátorů přišlo město na 360.000 korun, pomoci mohou dětem, zaměstnancům, ale třeba i ostatním návštěvníkům škol při nečekaném ohrožení života, řekl dnes ČTK mluvčí radnice Václav Šámal.

Takzvané laické defibrilátory výrazně zvyšují šanci na přežití v případě srdečních obtíží a bezvědomí. Přístrojem nemůže pacientovi ublížit ani úplný laik, defibrilátor automaticky sám vyhodnocuje potřebnost zásahu. “Velmi dobře víme, že naše školy jsou v dojezdu zdejší záchranné služby, stát se ale může cokoli a pak je zásadní rychlost život zachraňující akce,” řekla k nákupu přístrojů starostka Romana Žatecká (ČSSD).

Jeden z přístrojů dostala Základní škola Sever, kde mají se záchranou dítěte svou zkušenost. “Tuto zkušenost nikomu nepřeju, zvláště pak, když záchranka je v dojezdu 20 a více minut. V pedagogickém sboru jsme následně uvažovali, že bychom se na defibrilátor složili a koupili si ho. Nakonec pomohlo město. Jezdíme na školy v přírodě, na lyžařské kurzy, rodiče nám svěřují to nejcennější, co mají, s tím, že se o jejich děti postaráme. A to děláme. Osobně budu rád, když ten přístroj nikdy nebudeme muset použít, ale teď budu klidnější,” řekl ředitel školy Pavel Černý.

V Libereckém kraji to není ojedinělý projekt, defibrilátorů přibývá. U pacientů se zástavou srdečního oběhu by to mělo zvýšit šance na přežití, případně zmenšit trvalé následky. Loni na jaře dostali 36 automatických defibrilátorů hasiči a policie. Projekt za dva miliony korun financoval kraj. Podle záchranářů dochází v kraji ročně ke zhruba k 400 případů zástavy srdečního oběhu. Záchranná služba se na místo dostává v průměru do osmi až devíti minut od zavolání, ve 40 procentech případů ale tato doba přesáhne deset minut. S každou minutou se podle zdravotníků snižuje šance postiženého na přežití o sedm až deset procent.

ivc kš