Benešovská nemocnice investuje do rehabilitačního oddělení

Autor: Redakce | Zpravodaj | 29. 10. 2018

Benešov 30. října (ČTK) – Benešovská nemocnice investuje do rehabilitačního oddělení. Vybavila ho mimo jiné přístrojem pro trénování rovnováhy a posílení těla, který je určený pro pacienty po operacích a sportovce. Součástí zařízení za milion korun je počítačem řízená plošina, která se spirálovitě pohybuje v souladu s biomechanikou obratlů a kloubů. Oddělení by mělo brzy získat také přístroj pro trénink chůze u starších pacientů, informoval dnes ČTK mluvčí nemocnice Petr Ballek.

Počítačem řízená plošina se pohybuje podle zvoleného programu. Je jich více než padestá a slouží k otestování stability, jejímu procvičování, mobilizaci kloubů a páteře, ale hlavně k posilování. Fyzioterapeuti tak mohou vytvářet individuální programy vhodné pro trénink pacientů.

Podle primářky rehabilitačního oddělení Marie Mrvové cvičení podporuje přirozené posilování svalů. “Nestabilita podložky nás nutí k zaujmutí vyváženějšího a přirozenějšího držení těla. Změní se naše postavení v kloubech dolních končetin a naše svaly pracují ve větší rovnováze, než jak je běžně používáme. Jednoduše můžete sami vnímat tento rozdíl třeba na tom, jak se postavíte běžně, unavení, ve frontě u pokladny a jak když se snažíte udržet vestoje v autobusu nebo ve vlaku, kde se s vámi podlaha hýbe,” uvedla Mrvová.

Benešovští lékaři přihlédli ke zkušenostem kolegů v Rehabilitačním ústavu v Kladrubech, kteří stejné zařízení v minulosti testovali. “V nejbližších měsících by nám měl na lůžkovou rehabilitaci dorazit další nový stroj, určený pro trénink chůze především u starších pacientů po operacích dolních končetin. A hlavně se těšíme, že se na jaře začnou kopat základy nového rehabilitačního centra, ve kterém budeme mít ambulantní a lůžkovou rehabilitaci pohromadě. Kromě jiného budeme pak moci takto nákladné přístroje mnohem efektivněji využívat,” dodala Mrvová.

Ambulantní rehabilitaci najdou návštěvníci benešovské nemocnice v pavilonu B ve čtvrtém patře. Poskytuje rehabilitaci lidem s řadou diagnóz. Disponuje vodoléčbou a také nejmodernější elektroléčebnou technikou včetně rázové vlny a vysokovýkonového laseru pro léčbu svalů a kloubů.

khj kš