Hemodialýza se ve Vsetínské nemocnici přesune do nových prostor

Autor: Redakce | Zpravodaj | 30. 10. 2018

Zlín 31. října (ČTK) – Oddělení hemodialýzy se ve Vsetínské nemocnici přesune do nových prostor, a to do zrekonstruované části objektu K v areálu nemocnice. Kraj, který je zřizovatelem nemocnice, již vybral zpracovatele projektové dokumentace. Stavba by měla začít na konci příštího roku, potrvá do srpna 2020. Předpokládané náklady této investiční akce včetně pořízení projektové dokumentace činí 70 milionů korun, řekl dnes novinářům hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).

“Oddělení hemodialýzy je nyní ve Vsetínské nemocnici umístěno společně s oddělením interny. Vzhledem k chystanému přesunu provozu interny do nově budovaných prostor je nutné řešit i přemístění provozu dialýzy. Ta bude nově provozována ve druhém patře budovy K, kde v současnosti sídlí dětské oddělení a mikrobiologie,” uvedl hejtman.

Nový dialyzační sál bude mít kapacitu 14 lůžek, počítá se s pořízením moderních přístrojů i zázemím pro pacienty a personál.

Nové hemodialyzační středisko má od letošního května Kroměřížská nemocnice, podobné moderní prostory by podle hejtmana měly být i ve Vsetíně. V dalších krajských nemocnicích, ve Zlíně a Uherském Hradišti, jsou podle Čunka také moderní přístroje.

Dialyzační péče je nezbytná pro život pacientů se selháním ledvin. Principem dialýzy je čištění krve, které u nemocného nahrazuje činnost nefunkčních ledvin. Pomáhá odstranit z těla odpadní látky a přebytečné tekutiny, což jinak obstarávají ledviny zdravé.

jmk kš