Houbář diabetika aneb 3 houby, které pomáhají v prevenci a zmírnění cukrovky

Autor: Redakce | Zpravodaj | 12. 11. 2018

Praha, 13.11.2018 (MycoMedica)

Na středu 14. listopadu připadá Světový den diabetu. Upozorňuje na důležitost léčby a zejména prevenci onemocnění, protože procento lidí ohrožených cukrovkou strmě stoupá. V Česku přesáhl letos počet lidí s touto diagnózou milionovou hranici, odhaduje se, že v roce 2035 bude nemocný každý desátý Čech. Nejpalčivějším problémem je cukrovka II. typu, která se týká asi 90 % cukrovkářů. Tzv. stařecká cukrovka, jak se někdy cukrovce II. typu přezdívá, se dnes týká už i mladých lidí nebo dětí, pojí se totiž výrazně s nesprávnou životosprávou. Prevence přitom není ani složitá, ani nákladná, stejně jako přírodní cesty pomáhající ve zmírnění příznaků. Kromě vhodné stravy a dostatku pohybu pomohou i běžně dostupné houby – níže najdete trojici, která je v boji s cukrovkou nejúčinnější.

Hnojník pro uvolňování inzulinu

Jednou z hlavních příčin vzniku cukrovky II. typu je špatná strava – jídelníček příliš bohatý na cukry a jiné sacharidy vedoucí k nadměrné tvorbě inzulínu ve slinivce. V důsledku toho pak dochází k jejímu oslabení a ke snížené vnímavosti tělních buněk k inzulínu. Vysokou hladinu cukrů v krvi dokáže účinně regulovat Coprinus, známý také pod českým názvem hnojník. Tuto medicinální houbu najdeme růst i v české krajině, a to od léta do podzimu na otevřených místech, tedy na loukách, okrajích lesů a v zahradách. Mnoho studií prokázalo, že látky, které hnojník obsahuje, dokážou přímo povzbuzovat uvolňování inzulínu slinivkou. Kromě toho zlepšují krevní oběh a podporují metabolismus a trávení. Pokud jej najdete venku, konzumují se pouze mladé plodnice, které jsou bílé a uzavřené. Nicméně za syrova mají medicinální houby nízký efekt, protože jich nedokážeme sníst a hlavně strávit velké množství. Pro maximální využití cenných látek z hub je tedy nutné najít na trhu kvalitní extrakty v kapslích. Ideálně sáhněte po takových, které byly zpracovány metodou horkovodní extrakce. Takové kapsle totiž zaručují vysoce kvalitní výtažek v ideálním poměru účinných látek pro nejlepší výsledky.

Maitake alias tančící houba sníží glykemii

Maitake neboli trsnatec lupenitý najdeme v přírodě zřídka. Je bezesporu nejznámější hlavně v Asii, kde je tato houba využívána při přípravě pokrmů, ale také jsou zde už po tisíce let známé její léčebné účinky. Historické prameny ji označují za tančící houbu (překlad z japonštiny), bylo totiž velkým štěstím tuto houbu najít a „houbaři“ doslova tančili radostí nad svým úlovkem, když se jim poštěstilo. Maitake dokáže snížit glykémii a zvýšit citlivost tkání na inzulín. Krom snížení aktivity enzymů souvisejících s diabetem má také ochranný vliv na slinivku. Neduhy, se kterými si dokáže poradit, jsou i vysoká hladina tuků, vysoký cholesterol, nadváha a v neposlední řadě vysoký krevní tlak. Všechny tyto problémy je možné dát do přímé souvislosti s diabetem a u všech lze tedy trsnatec rovněž použít.

Reishi zapůsobí na metabolismus cukrů

Trojici medicinálních hub, které mají pozitivní vliv na prevenci a boj s cukrovkou, uzavírá reishi. Je to jedna z nejvyužívanějších hub, mluví se o ní taky pod názvem lesklokorka lesklá. Tato „božská houba nesmrtlenosti“, jak se jí přezdívá, našla svoje uplatnění už před více než 4 000 lety. Je to dřevokazná houba, najdeme ji na kmenech většinou již odumřelých stromů nebo na pařezech, nejčastěji v dubových lesích a parcích. Její plodnice jsou specifické svou lesklou lakovou vrstvou, od té je odvozen český název. Lesklokorka je používaná pro blahodárné působení na metabolismus cukrů i pro široký dopad na vyvážení a soulad organismu. Podobně jako výše zmíněné houby dokáže regulovat cukr v krvi a můžeme ji proto použít u diabetu, hlavně II. typu. Je prokázáno, že zlepšuje reakci tkání na inzulín. V určité podobě je taky vítanou pomocí při hubnutí. V případě prevence a léčby diabetu je nejvhodnější sáhnout po houbovém extraktu v kapslích, kde je 30 % houbových polysacharidů. Taková koncentrace je totiž optimální u chronických, vážných a vleklých obtíží.

 


Autor: Milan Schirlo – praktik tradiční čínské medicíny, který se jejími účinky zabývá už 20 let. Kromě toho je zakládajícím členem Komory Tradiční čínské medicíny a své vědomosti předává dál i na zahraničních seminářích.

Více o něm zde.