Centrum na brněnském výstavišti se blíží k aplikování 100.000. dávky vakcíny

Autor: Redakce | Zpravodaj | 5. 5. 2021

Velkokapacitní centrum na brněnském výstavišti zvýšilo od pondělí kapacitu na 3000 lidí denně. Do té doby očkovalo zhruba 1700 lidí za den. “Mám opravdu hodně reakcí od našich starších občanů či od jejich rodinných příslušníků na fungování očkovacího centra a všechny jsou kladné. Oceňují komfort v podobě parkování i vstupu od MHD, rychlost celého procesu, a především velmi vlídný přístup veškerého personálu. Když k tomu přidám to, že na vakcínu na výstavišti nemusí konkrétní věkové skupiny téměř čekat, vše funguje výborně,” sdělila primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Dodala, že pavilon G2 bude pro provoz očkovacího centra sloužit, dokud bude třeba. Do budoucna by byla ráda, aby lidé měli více možností například u praktických lékařů.

Nemocnice Znojmo začala ve svých prostorách očkovat loni v prosinci. Koncem ledna se vakcinace přestěhovala do Sportovní haly. Dnes zdravotníci podali 20.000. dávku. “K očkování jsme se rozhodla sama, protože mám různá onemocnění. Moje děti mi očkování sami doporučovaly,” uvedla osmašedesátiletá Dana Poliáková, která dostala “jubilejní” dávku.

V registračním systému znojemské nemocnice nevzniká fronta díky vysokým dodávkám vakcín. Zájemci čekají na termín očkování jen hodiny. “V tuto chvíli je zajištěn pravidelný a dostatečný počet vakcín, který nám umožňuje očkovat všechny zájemce o očkování. Stejně tak tomu bude v příštím týdnu. Následně se tempo lehce zpomalí, protože od poloviny května začneme podávat druhé dávky vakcín,” řekl ředitel instituce Martin Pavlík.

K očkování proti covidu-19 se mohou ode dneška hlásit lidé od 50 do 55 let. Podle Weisse se snižuje zájem o vakcínu s klesajícím věkem. “Od půlnoci se zaregistrovalo 9879 lidí. Nad 60 let má alespoň jednu dávku zhruba 55 procent populace, zájem celkově vyjádřilo 75 procent. Starší lidé čekají u praktiků, pro které je méně vhodných vakcín,” poznamenal koordinátor.

Jihomoravský kraj, kde funguje osm velkých očkovacích center, chce do konce srpna vakcínu proti covidu-19 podat 770.000 lidí nad 15 let. Podle hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) je v kraji kapacita očkovat až 350.000 lidí za měsíc. V kraji žije skoro 1,2 milionu obyvatel včetně dětí. Strategie očkování stojí na čtyřech pilířích. Prvním jsou očkovací místa a mobilní týmy nemocnic, druhým velkokapacitní očkovací centra, třetím praktičtí a ambulantní lékaři a čtvrtým neziskové organizace. Zdravotníci v kraji podali lidem zhruba 380.000 dávek vakcíny proti covidu-19.