Zdravotníci se v Luhačovicích zabývají postcovidovým syndromem i očkováním dětí

Autor: Redakce | Zpravodaj | 15. 10. 2021

“Pro dosažení kolektivní imunity je potřeba naočkovat 80 až 85 procent celé populace, tedy včetně dětí. Ve věku 12 až 15 let je naočkováno dvěma dávkami asi 30 procent dětí, což je málo. Navíc zatím stále čekáme na schválení vakcíny pro děti od pěti let. V současné době se děti očkují nejčastěji ve veřejných očkovacích centrech a minimálně u svých praktických dětských lékařů, například v Brně jde pouze o jednu lékařku. Samozřejmě, že výhodnější variantou je očkování dětí právě u jejich lékařů, neboť ti dobře znají celkový stav dítěte, včetně rodinné anamnézy, a rozhodně mohou daleko lépe rodině argumentovat o významu očkování,” uvedla Hana Hrstková z brněnské pediatrické kliniky. Hrstková je odborným garantem Luhačovických pediatrických dní.

“Zkušenosti ukazují, že onemocnění covid-19 sice u dětí probíhá obvykle mírně, nicméně právě neočkované děti mohou být velkým zdrojem infekce, která se pak přenáší na rizikové skupiny populace, jakými jsou prarodiče, často s dalšími onemocněními. A zde už důsledky onemocnění mohou být skutečně fatální,” uvedla Hrstková. Zdravotníci se zabývají i nejčastějšími argumenty, proč rodiče nenechávají děti očkovat. “Nejčastěji zaznívá, že očkování právě u dětí není potřeba, protože s nemocí prodělají lehký průběh. Dalším pseudoargumentem je obecné odmítání očkování jako takového, protože dle rodičů absolvují děti už tak velké množství očkování. V neposlední řadě je obava z toho, že se jedná o ´novou očkovací látku´. Zde je třeba jasně vysvětlit, že toto tvrzení neplatí. MRA vakcíny se vyrábějí již delší dobu a na jejich základě probíhá například už očkování na virus Zika, lyssu, chřipku a podobně. Tato látka tak byla pouze modifikována na covid-19,” uvedla Hrstková. Někdy se podle ní objevuje také obava, že po očkování nebude možné budoucí otěhotnění či se objeví revmatické onemocnění.

“Nezřídka ale bohužel také zaznívá, že očkování pouze nevěří, ale důvod neznají. Přitom následky postcovidového syndromu u dětí po prodělané nemoci je nejčastější ve formě psychických poruch nebo i mohou u dětí vzniknout velmi těžké komplikace, ohrožující život dítěte. I to je přece argument, proč by rodiče měli využít možnost očkování pro své děti,” uvedla Hrstková.

Luhačovické pediatrické dny se letos konají 26. rokem. V Lázních Luhačovice se léčí děti ve věku od 1,5 roku do 18 let. Nejvíce pacientů přijíždí s nemocemi dýchacích cest a plic, také s kožními nemocemi, nemocemi trávicího ústrojí, po onkologické léčbě a k indikacím patří i obezita.