Monoklonální protilátky mohou dostat i očkovaní, limitem je nedostatek personálu

Autor: Redakce | Zpravodaj | 26. 11. 2021

Prezident Miloš Zeman, který se ve čtvrtek několik hodin po propuštění vrátil do Ústřední vojenské nemocnice kvůli pozitivnímu testu na koronavirus, dostal z preventivních důvodů infuzi monoklonální protilátky.

 

Praktický lékař Cyril Mucha z Prahy do nemocnice na protilátkové léky odesílá týdně asi do pěti pacientů. Jednoho objednával i dnes. “Sehnal jsem první termín na úterý, ode dneška za pět dnů. A to je dobrý termín,” řekl ČTK. Podle nařízení ministerstva by se měly tyto léky podat co nejdříve od pozitivního testu či objevení příznaků. Monoklonální protilátky fungují podle Muchy tak, že kolují v krvi, a když potkají virus, “zalepí ho”. Ten pak nedokáže proniknout do buněk.

 

Mucha i jeho kolega David Halata z Hosťálkové u Vsetína na podání protilátkových léků odesílají nejčastěji starší lidi, dále pacienty s cukrovkou, obezitou, vysokým tlakem nebo takové, kteří mají nějakou imunosupresivní léčbu. Byli mezi nimi i lidé, kteří jsou proti covidu očkovaní. Podle Halaty totiž některým očkovaným už uplynulo zhruba půl roku od poslední dávky, zatím se nedočkali třetí posilovací a varianta delta prolomila jejich očkování. “Protilátky po plném očkování u seniorů bohužel klesaly rychleji, než jsme si mysleli,” uvedl Halata.

 

Lékař Halata píše žádanku na tyto léky pro dva až tři pacienty denně, podle něj na termín čekají dva až čtyři dny. Asi před třemi týdny ale podle praktického lékaře byla čekací lhůta i sedm až deset dní. Problémem není podle něj ani tak nedostatek léků, ale nedostatek personálu, který by mohl léky podávat.

 

Oba oslovení lékaři pacienty do nemocnic sami objednávají, musí tedy obvolat nemocnice, které léky podávají. “Na administraci monoklonálních protilátek potřebuji dvakrát více času než na kompletní vyšetření pacienta s covidem včetně ultrazvuku plic a dalších vyšetření,” řekl ČTK Halata.

 

Podle Muchy může být pro pacienty, které nemohou na infuzi dovézt příbuzní, problémem doprava do nemocnice. “Jednu paní jsme měli objednanou a nesehnali jsme jí dopravu. Městskou hromadnou dopravou jet nemůže, taxíkem taky ne a infekční sanitku většinou tak rychle neseženete,” uvedl Mucha. V regionu, kde působí Halata, se sanitka pro infekční pacienty musí objednat dva až tři dny předem. Naprostou většinu pacientů ale nakonec do nemocnice odveze rodina.