FN Brno otevřela nové spánkové centrum, zájem o vyšetření je obrovský

Autor: Redakce | Aktualita | 5. 5. 2023

Odborníci v centru monitorují poruchy dýchání ve spánku, jednotlivé fáze spánku, pohyby těla i vydávané zvuky. “Prototypem našich pacientů jsou muži středního věku, kteří ve spánku chrápou a mají nadváhu. Čím více tuku v těle člověk má, tím více ho má i kolem horních cest dýchacích. Když si lehne, tuk zatlačí na dýchací cesty, které jsou měkké a zkolabují,” řekl Ludka. Pacient, který má například sto zástav dechu za hodinu trvajících déle než deset sekund, je přes den ospalejší.

Zájem o vyšetření, na které je potřeba žádanka, je podle Ludky obrovský. Čekací doba je kolem čtyř měsíců. K pacientům ale přistupují individuálně, když tyto potíže řeší třeba profesionální řidiči, termíny upravují. Pokud člověk již má za sebou prvotní vyšetření a termín na hospitalizaci v centru, přichází po poledni. Přes odpoledne se připraví potřebné přístroje a kolem 19:00 na ně technik pacienta připojí.

“Většina se zhrozí, že s takovým množstvím drátů na sobě neusnou, ale pak vidíme, že za pár minut spí, protože mnohdy přes den bývají velmi unavení. Ráno jsou propuštěni a spánkoví technici předávají vyhodnocené záznamy lékaři. Pokud má pacient středně těžké nebo těžké poruchy dýchání, je přijat k další hospitalizaci, kde mu nastavíme léčbu na míru,” dodal Ludka.

Poruchy dýchání ve spánku se v lehkých případech léčí třeba pomocí ústních aparátků nebo je mohou řešit odborníci z ORL. Závažnější potíže se léčí pomocí dýchacího přístroje, který pacient dostane domů. Přístroj funguje tak, že člověk dýchá vzduch s určitým tlakem, který otevírá dýchací cesty.

Spánkové centrum fungovalo více než rok provizorně v jiné části nemocnice. Nové prostory znamenají kromě zvýšení kapacity ze čtyř lůžek na šest a vyššího komfortu pro pacienty také zlepšení pracovních podmínek spánkových techniků, kteří se starají o monitorování spánku a během noci údaje vyhodnocují. Fakultní nemocnice se poruchám spánku věnuje také na plicní a neurologické klinice. Nové centrum, které přijímá pacienty od pondělí do pátku, by mělo být nejkomplexnější. Vyšetření ve spánkovém centru hradí pojišťovna.

Budova, kde spánkové centrum sídlí, má kromě nových vnitřních prostor také nová okna a v příštím roce by se mělo dodělat zateplení včetně střechy. Podle ředitele Iva Rovného tím začal trend revitalizace budov nemocnice, ve kterém chtějí pokračovat. “Nyní vzniká studie proveditelnosti revitalizace všech objektů ve FN Brno, na základě které budeme pokračovat v přípravě dalších projektů. Revitalizaci potřebuje celá nemocnice, kromě jiného kvůli standardům na energetickou náročnost budov,” dodal.