Antiseptické oblečení od české firmy

Autor: Redakce | Zpravodaj | 15. 9. 2015

    Praha 16. září (PROTEXT) – Ekzém u dětí: antiseptické oblečení od české firmy. Společnost VÚB a.s. z Ústí nad Orlicí vyvinula funkční oblečení pro děti s atopickým ekzémem. Výjimečné vlastnosti se skrývají ve vláknech s obsahem chitosanu, který působí protizánětlivě a je velmi citlivý k podrážděné kůži dětí. Jedná se o jeden z výstupů úspěšného projektu FYZIOPROTECH se zaměřením na speciální textilie pro zdraví člověka.
    Děti s atopickou dermatitidou mají často velmi suchou a citlivou kůži. Po těle, zejména v kloubních jamkách, se objevují zarudlá a svědivá ložiska, která si děti velmi snadno rozškrábou a zanesou infekcí. Léčba této nemoci představuje z hlediska výzkumu i praxe neustálou výzvu. Její projevy lze snadno zhoršit i volbou nevhodného oblečení. Levný a nekvalitní textil obsahující alergeny, těžké kovy nebo jenom dráždivé textilní etikety může snadno vyvolat zbytečnou alergickou reakci. Běžné oblečení dítě nijak nechrání třeba ani proti rozškrábání svědivých ložisek.
    Základní myšlenkou celého projektu spolufinancovaného Technologickou agenturou ČR bylo vytvořit oblečení, které dětem nejen neuškodí, ale zároveň nabídne něco navíc.
    "Oblečení obsahuje organickou bavlnu a celulózu s obsahem chitosanu, který je přirozeně antiseptický. To znamená, že dokáže likvidovat bakterie Staphylococcus aureus, které se na podrážděné kůži často objevují. Oblečení je v přírodním odstínu bez chemických úprav, neobsahuje alergeny a je v souladu podmínkami na výrobky pro děti do tří let. To vše podtrhuje vysoká jemnost a měkkost látky.“ Vysvětluje Ing. Miroslav Tichý, ředitel oddělení pro výzkum a vývoj.
    Celulózové vlákno obsahuje příměs chitosanu, přírodní látku, která se přirozeně vyskytuje např. ve skeletech mořských korýšů. Je antiseptická a v kombinaci s velmi hladkým povrchem celulózového vlákna je ideální volbou pro děti s atopickým ekzémem.
    "Při laboratorních zkouškách provedených dle mezinárodních norem je na testovaný textilní vzorek aplikována definovaná koncentrace bakterií Staphylococcus aureus. Po 24 hod inkubaci bakterií na vzorku se zjišťuje, zda mikroorganismy na vzorku přežívají a množí se, či zda je jejich počet redukován. V případě oblečení CleverTex® byly získány výborné výsledky, které prokazují nejen potlačení množení bakterií (bakteriostatický efekt), ale i jejich redukci (baktericidní efekt)“. Vysvětluje Mgr. Hana Polášková z Textilního zkušebního ústavu v Brně.
    „Nový druh oblečení pro děti s atopickým ekzémem jsme široké veřejnosti představili již začátkem května na mezinárodním veletrhu Techtextil v německém Frankfurtu nad Mohanem.
    Mezitím probíhaly závěrečné práce a dnes již je oblečení CleverTex(R) oficiálně v prodeji na našem eshopu CleverTex.cz.“ Uvádí manažer obchodu a marketingu, Mikuláš Zubec.
    Podle jeho slov byl o oblečení velký zájem také ze zemí Evropské unie ale i třeba z Nového Zélandu.
    Společnost VÚB a.s. i nadále pokračuje ve výzkumu a vývoji dalších multifunkčních textilií. Zároveň chce oblečení pro atopiky na základě podnětů a připomínek zdokonalovat.
    Kontakt:
    Mikuláš Zubec – manažer obchodu a marketingu pro značku CleverTex(R)
    +420 725 115 398
    zubec@clevertex.cz