Asociace: Pojišťovny budou pacienty po rakovině posuzovat jako zdravé

Autor: Redakce | Doporučené příspěvky | 9. 10. 2023

Každý rok je v ČR diagnostikováno 60.000 zhoubných nádorů, zhruba 28.000 lidí rakovině podlehne. Léčených či vyléčených s rakovinou žije v Česku více než 700.000 lidí. Ženy ve věku 25 až 49 let nejčastěji onemocní rakovinou prsu, děložního čípku, kůže či tlustého střeva. U mužů je druhů více, častěji varlete, tlustého střeva, plic, mozku či kůže.

“Pojišťovny s nimi buď neuzavírají smlouvy anebo jim zvyšují ceny svých produktů. To vše navzdory tomu, že léčbu ukončili už před lety a jsou zdraví,” uvedl v tiskové zprávě ministr Vlastimil Válek (TOP 09). Nově by pro ně měly být podmínky standardní.

“Musíme si uvědomit, že se to týká hlavně mladších pacientů, je to pro ně ztížení dalšího života,” popsala Michaela Tůmová z pacientské organizace Hlas onkologických pacientů. Lidé podle ní proto, že nemohou uzavřít životní pojištění, nedostanou třeba hypotéku nebo spotřebitelský úvěr. S problémem se podle ní setkávají stovky lidí za rok.

“Jsme schopni na datech doložit, že v případě velkého množství pacientů je po několika letech minimální až zanedbatelné riziko návratu onemocnění,” popsal vrchní ředitel sekce legislativy MZd Radek Policar. Podle něj je doporučení výsledkem dlouhodobých jednání s pojišťovnami a pacientskými organizacemi. Směrnici, která by to upravovala, podle něj chystá i Evropská komise. “Tato samoregulační opatření jdou v mnohém nad rámec připravované evropské směrnice,” dodal Matoušek.

Pojišťovnám podle něj nemůže asociace nařídit jednotný přístup, musí mít možnost si vzájemně konkurovat, a doporučení proto posuzoval i antimonopolní úřad. U většiny onkologických diagnóz bude doporučení na “právo být zapomenut” po sedmi letech, u některých kratší i delší. Podrobnosti si podle něj bude možné zjistit na webu asociace.

Podle ministra se do budoucna uvažuje i o dalších diagnózách, kdy by pojišťovny mohly po několika letech od vyléčení pacienty posuzovat jako zdravé.