Asociace prodejců vyzvala vládu, aby nezakazovala stimulační látku kratom

Autor: Redakce | Zpravodaj | 29. 6. 2023

Vláda rozhodnutí o tom, zda kratom a kanabiniol HHC zařadit na seznam zakázaných látek, ve středu odložila. Podle Michailidu by se k tomu měla vrátit za dva týdny. “Stát přijde o finanční benefit ve formě daní a možnost kontroly. Zvažované kroky ministerstva zdravotnictví, které uvažují o zákazu, jsou z mého pohledu naprosto nešťastné,” řekl k tomu koaliční europoslanec Zdechovský. Vyjádření ministerstva zdravotnictví ČTK zjišťuje.

Současná legislativa dává podle Michailidu jen dvě možnosti, jak s podobnými látkami jako kratom nakládat. Buď je může stát zakázat nebo neregulovat vůbec, což podle ní neumožňuje prodejce varovat před nežádoucími účinky, nebo doporučit optimální cestu aplikace nebo dávkování. V současnosti je prášek z exotického stromu zvaný kratom prodávaný jako sběratelský předmět.

Zákaz by podle prodejců mohl vést ke vzniku černého trhu a desítky tisíc lidí, kteří látky podle nich užívají pro léčebné účely, by se mohly dostat do problémů se zákonem. To se podle Michailidu stane i po dočasném zákazu, kdy se lidé ve velkém předzásobí. Slovensko už prodej kratomu zakázalo, podle zástupců tamního trhu lidé často nakupují ze zahraničí včetně ČR.

“Látky z trhu nezmizí, pouze je nahradí jiné a přesunou se na černý trh,” uvedl předseda Asociace za bezpečné prodejní automaty (ABPA) Vojtěch Ulman, která sdružuje většinu provozovatelů automatů s kanabinoidy. Petici proti regulaci kratomu podle asociace podepsalo v ČR přes 17.000 lidí. Podle průzkumu mezi více než 1000 uživateli je jich většina ve věku 18 až 29 let, čtyři procenta byli nezletilí.

Asociace zdůraznila, že kratom používají i nemocní, například s roztroušenou sklerózou. Nejčastějším důvodem pro užívání, který respondenti v průzkumu uvedli, je stimulace pro psychický nebo fyzický výkon, případně relaxace.