Auta hasičů a sanitky budou mít v Hradci Králové preferenci na semaforech

Autor: Redakce | Aktuality | 17. 4. 2023

Zdravotničtí záchranáři podle něj měli původně představu, že by zařízení pro preferenci na semaforech pořídili do deseti až 15 sanitních vozů. “Nyní se vyjádřili, že by jim stačilo uhradit čtyři až šest zařízení. Dostanou je jen sanity, které nejvíce jezdí po Hradci Králové,” řekl Hloušek. Podobně hasiči podle něj původní požadavek snížili z deseti na šest vozů. Zařízení se systémem řízení semaforů komunikuje automaticky, řidič nemusí při jízdě nic ovládat.

Inteligentní systém řízení dopravy za 317 milionů korun v Hradci Králové funguje od začátku dubna. Jeho výstavba trvala od poloviny roku 2021. Systém by měl především zlepšit plynulost a bezpečnost dopravy ve městě. U vozidel městské hromadné dopravy bude systém preferovat vozidla se zpožděním.

Systém také umí monitorovat překračování rychlosti vozidel a jízdu na červenou. Se sankcionováním řidičů za jízdu na červenou a za překročení rychlosti, které systém zaznamená, by měla radnice začít začátkem května.

Hlavní částí systému bylo osazení 34 křižovatek a čtyř přechodů pro chodce novými semafory se zabudovaným řízením dopravy. V takzvaném penalizačním modulu bude 12 kamer sledovat průjezd vozidel na červenou i dodržování stanovené rychlosti.