Brněnští medici chtějí mezi školáky rozšířit povědomí o lidském papilomaviru

Autor: Redakce | Zpravodaj | 12. 4. 2023

Podle SpoluSafe se s lidským papilomavirem setká osm z deseti sexuálně aktivních lidí. Mnoho však nemá žádné příznaky a virus, který způsobuje například rakovinu děložního čípku, mohou dál šířit. Předcházet tomu lze očkováním, které je nutné dostat ještě před zahájením sexuálního života. V Česku je ve 13 letech hrazené ze zdravotního pojištění.

“Dlouhodobě pozorujeme, že nízká proočkovanost je dána zejména chabou informovaností rodičů, kterým je očkování nabídnuto na preventivní prohlídce dítěte. Rodiče často potřebují čas na rozmyšlenou. To ale nezřídka vede k tomu, že možnost, kdy je vakcína pro třináctileté hrazená plně z pojištění, promarní a pak si ji nemůžou dovolit,” řekl koordinátor SpoluSafe pro ČR Martin Bartoš. Dodal, že ač u chlapců v posledních letech mírně vzrostl počet vakcinovaných na zhruba 40 procent, u dívek se tento podíl drží okolo 65 procent.

I na rodiče proto chtějí medici přes jejich děti cílit. “Co se týče pohlavně přenosných chorob, děti vědí, co je například AIDS, ale obecně je nepovažují za něco, co by se jich mohlo týkat. Poukazujeme na to, že pohlavně přenosné choroby jsou častější, než si myslí. Na druhou stranu, prevence není vůbec složitá,” dodal Bartoš.

Kvůli rozšiřování projektu spustilo SpoluSafe kampaň na platformě Donio, jejímž cílem je vybrat peníze nejen na rozvoj aktivit, ale také na nákup edukačních modelů a pomůcek. Přednášky totiž zamýšlejí spíš jako praktické workshopy.