Brno dá letos 11 milionů korun do bezbariérových úprav komunikací

Autor: Redakce | Zpravodaj | 3. 5. 2018

Brno 4. května (ČTK) – Celkem 11 milionů korun letos investuje Brno do úprav komunikací na bezbariérové. Práce se budou týkat především přechodů a zastávek. Novinářům to dnes řekl primátorův náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL). Cílem je vytvářet ve městě prostředí, které umožní bezpečný a samostatný pohyb všem uživatelům bez ohledu na jejich schopnosti, znalosti a zdravotní stav.

Rozpočtové opatření schválili brněnští radní. “Pro tento účel uvolnil odbor zdraví deset milionů korun a o další milion byla částka navýšena z prostředků v gesci Brněnských komunikací. Vlastní úpravy provedou právě Brněnské komunikace, které mají s touto problematikou zkušenosti,” uvedl Hladík.

Podněty vzešly z činnosti Poradního sboru Rady města Brna pro bezbariérové město, který začal fungovat před rokem. Sdružuje osobnosti, které se zaměřují na řešení přístupnosti města a odstraňování bariér pro osoby s omezenou schopností pohybu. Lidé mohou posílat podněty na e-mail bariery@brno.cz.

Úpravy se dotknou například Šilingrova náměstí, kde se sníží obrubník a dořeší se přechod pro chodce, rovněž se budou týkat přechodů v ulicích Divadelní nebo Rooseveltova. “Letos se začnou odstraňovat bariéry na tramvajové zastávce Bělohorská i na křižovatce ulic Koliště, Dornych a Křenová, kam chodí lidé na městskou policii,” dodal Hladík.

Práce se připravují i na přechodech Ernsta Macha, Zámecké nebo Viniční ulici a také na zastávce Kubíčkova.

hor jw