Brno postaví za 300 milionů zdravotní-sociální komplex

Autor: Redakce | Zpravodaj | 1. 10. 2018

Brno 2. října (ČTK) – V místě bývalé léčebny dlouhodobě nemocných na Červeném kopci v Brně vznikne zdravotně-sociální komplex. Stát bude do 300 milionů korun a hotov by měl být do čtyř let, řekl dnes novinářům ředitel Kanceláře architekta města Brna Michal Sedláček. Uvnitř bude téměř 200 lůžek. Část bude sloužit jako léčebna dlouhodobě nemocných a část jako domov důchodců.

Město vyhlásilo na podobu areálu soutěž. Porota vybírala z osmi účastníků. Vyhrál ateliér Rangherka 5. “Tento návrh se velice citlivě chová k území. Využívá ho pro pavilony, ale nechává i velkou část na park,” uvedl Sedláček.

Nyní jsou v místě čtyři pavilony. Tři z nich nahradí nové a jeden zůstane. “Bude zachovaný jako určitá historická stopa a vzpomínka. Tři pavilony budoucího komplexu budou léčebné a čtvrtý objekt bude společenským a edukativním centrem s kavárnou. Bude tam i veřejný prostor a park,” dodal Sedláček.

Podle primátorova náměstka Petra Hladíka (KDU-ČSL) vznikly nynější objekty na Červeném kopci v 19. století. “V 70. letech minulého století začaly sloužit jako léčebna dlouhodobě nemocných. Loni se 73 lůžek přestěhovalo do areálu nemocnice Milosrdných bratří,” připomněl Hladík vyklizení prostoru.

Místo bylo prázdné, město ho letos na pár měsíců využilo jako dočasné bydlení pro rodiny v nouzi ze zrušené ubytovny v Šámalově ulici. V září jim ale našlo jiné bydlení v městských bytech nebo bytech neziskových organizací. Podle Hladíka budou lůžka v novém komplexu na zdravotně-sociálním pomezí. “Budou využita jako léčebna dlouhodobě nemocných, ale také pro nemohoucí seniory, kteří jsou třeba upoutaní na lůžko. V objektech bude zázemí pro lékaře a sestry i medicínské centrum.

hor hj