Část mladých uživatelů e-cigaret neví, že obsahují nikotin, zjistil průzkum

Autor: Redakce | Zpravodaj | 30. 10. 2023

Asi jen 67 procent z teenagerů, kteří v průzkumu uvedli, že vyzkoušeli elektronické cigarety, věděli, že vdechováním páry dostávají do těla nikotin. Ve skupině mladých dospělých do 24 let si to uvědomovalo 73 procent z těch, kteří vyzkoušeli elektronickou cigaretu.

V Austrálii platí pro prodej elektronických cigaret a náplní s obsahem nikotinu řada omezení. V praxi se ale zákon mnohdy nedodržuje, stejně jako se porušuje zákaz prodeje mladistvým, podotkl The Guardian. Podle spoluautorky studie Alecie Brooksové jsou naopak e-cigarety v Austrálii příliš dostupné.

“Pokud je nějaký produkt snadno k dostání, dává to mladým lidem signál, že je do jisté míry bezpečný, protože kdyby bezpečný nebyl, tak by ho vláda nechala z regálů stáhnout,” sdělila deníku Brooksová. Každý třetí teenager, který v průzkumu sdělil, že nikdy elektronickou cigaretu nevyzkoušel, uvedl, že by to chtěl změnit.

V Austrálii je stále více obchodů, které elektronické cigarety prodávají a nezřídka stojí poblíž škol, postěžoval si minulý měsíc australský ministr zdravotnictví Mark Butler, který se domnívá, že prodejny cílí právě na žáky. Krabičky ve výlohách hrají všemi barvami a lákají na příchutě jako “vodní meloun” nebo “exotická limetka”. Zvnějšku tak obchody vypadají jako “sen každého dítěte,” podotkla odbornice na kontrolu nad tabákem Becky Freemanová z univerzity v Sydney.