Centrum v Brně spolupracuje s Mayo Clinic, navrhly už dva patenty

Autor: Redakce | Zpravodaj | 18. 3. 2019

Brno 19. března (ČTK) – Mezinárodní centrum klinického výzkumu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně (ICRC) má šest výzkumných týmů s americkou Mayo Clinic. ČTK to dnes řekl ředitel nemocnice Martin Pavlík při příležitosti návštěvy amerického velvyslance Stephena Kinga v centru. Spolupráce v minulosti vynesla dvě přihlášky na patent v oblasti srdečních arytmií a také epileptických záchvatů. Sedmý společný tým bude pracovat na využití kmenových buněk. Cílem centra je pracovat na výzkumu a vývoji nových metod pro léčbu kardiovaskulárních, neurologických a onkologických nemocí.

King navštívil Brno už potřetí. Nyní se setkal s vedením výzkumného centra i nemocnice. Ředitel nemocnice Pavlík uvedl, že centrum vzniklo při spolupráci s americkou Mayo Clinic. “Pokračujeme ve spolupráci, která se rozvíjí pozitivním směrem. Máme šest výzkumných týmů,” uvedl Pavlík.

Týmy pracují například na programu pro zlepšení zdraví Brňanů. Další program se zabývá diagnostikou epilepsie a jiný zase léčbou Alzheimerovy nemoci.

Ze spolupráce vzešlo 150 společných publikací a dvě společné přihlášky u Amerického patentového úřadu. “Jedna je na zařízení na léčbu srdeční arytmie. Je přesnější a také menší, takže je šetrnější k pacientovi. Druhá přihláška je na zařízení pro přesnější diagnózu toho, kde v mozku vzniká epileptický záchvat,” řekl ředitel pro vnější vztahy ICRC René Samek.

Výsledkem spolupráce nemusí vždy být přihláška o patent. “Vznikají vědecké články, publikace, něco sdělíme na konferencích. Obecně se dá říct, že v každé oblasti vzniká diagnostický přístroj, nová léčebná nebo diagnostická metoda a týká se to třeba Alzheimerovy choroby, srdečních chorob a arytmií, epilepsií, ale také rakoviny a podobně,” vyjmenoval Samek. Vzniká i sedmý tým složený z odborníků brněnského centra a americké kliniky. “Bude zaměřený na kmenové buňky. Při léčbě některých chorob totiž současná léčiva u 20 až 30 procent pacientů nezabírají. Proto se zkouší postup, kdy se člověku odeberou jeho buňky, upravené se mu potom vrátí, a tím se mu vyléčí choroba,” uvedl Samek. Dodal, že prospěšné to může být třeba u rakoviny, neurodegenerativních chorob nebo u nemocí srdce.

ICRC vzniklo v roce 2011. S celkovým rozpočtem přes čtyři miliardy korun na období do roku 2015 bylo financované převážně z fondů Evropské unie a z rozpočtu státu, nemocnice a kraje. Na léta 2016 až 2020 centrum dostalo miliardovou podporu z Národního programu udržitelnosti. Peníze pokrývají téměř 60 procent, zbytek centrum shání samo, ať už z grantů EU, národního rozpočtu nebo od průmyslových partnerů. Podle Samka se rozpočet vždy daří naplnit. Centrum má přes 400 pracovníků, ne všichni ale pracují na plný úvazek. V přepočtu na plné úvazky má centrum 230 lidí. Centrum spolupracuje se stovkou výzkumných organizací z celého světa.

Lenka Horáková kš