České lékárny zaznamenaly zvýšený zájem o sortiment pro lékárničky

Autor: Redakce | Zpravodaj | 1. 3. 2022

Několikanásobně vyšší zájem registruje u obvazů a náplastí v posledních dvou dnech síť lékáren Dr.Max. Strmý je i nárůst u jodových tablet. “U pěti nejprodávanějších preparátů, které mají jód přímo v názvu, nezahrnuji tedy kombinované přípravky, které jód třeba taky obsahují, ale slovo samotné v názvu nemají, je zřetelný nárůst zájmu – poptávka je v posledních dnech o řád jinde, než byla například na začátku měsíce, a je téměř jisté, že to souvisí se zprávami o uvedení ruských jaderných zbraní do vyššího stupně pohotovosti,” řekl ČTK mluvčí lékáren Dr.Max Michal Petrov.

 

Jod jako preventivní ochrana před radiací ale podle odborníků na jadernou bezpečnost i lékařů nefunguje a může i uškodit. “Jako ochrana před radiací při použití (nedej bože) jaderné zbraně jsou v podstatě nanic,” uvedla už dříve na twitteru šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Požití jodových tablet je podle úřadu odůvodněno jen v situacích, kdy se v ovzduší vyskytuje radioaktivní jod, a to ve významném množství. “Užití stabilního jodu nefunguje univerzálně jako ochrana před ionizujícím zářením. Rozhodně tedy není na místě užívat tablety bez doporučení nebo dokonce preventivně. U některých osob se může vyskytnout alergická reakce nebo jiné vedlejší účinky,” napsal úřad na webu.

 

Také slovenské ministerstvo zdravotnictví upozornilo na možná zdravotní rizika. “Užívání jodové profylaxe jako prevence se důrazně nedoporučuje. Dlouhodobé užívání může způsobit ohrožení srdečně-cévního systému a poškození štítné žlázy,” uvedl úřad.

 

Obvykle se podle Petrova prodají nižší desítky nebo jednotky jodových přípravků denně, nyní jde o stovky. Během pondělí se zvýšila také poptávka po lécích na bolest. “Jak u ibuprofenu, tak u paracetamolu jsme byli včera (v pondělí) na únorových denních rekordech,” uvedl Petrov.

 

On-line lékárna Lékárna.cz v minulém týdnu dvakrát vyprodala jodové tablety. “Po zprávě v médiích o údajném účinku tohoto doplňku stravy okamžitě na Lékárna.cz stoupla vlna zájmu a vyprodali jsme zásobu i další závoz, aktuálně se stále snažíme o další objednávku,” řekla ČTK mluvčí Romana Žatecká. Vyprodaný je i obvazový materiál. “Hledáme další dodavatele, oslovujeme výrobce,” uvedla Žatecká.

 

Nárůst zájmu o produkty v kategorii první pomoci eviduje za víkend a pondělí i síť lékáren Benu. “Jedná se zejména o dezinfekce, náplasti, obvazy a obinadla, a to řádově o 50 až 60 procent,” řekla ČTK Veronika Lucká Loosová z Benu. “I naši lékárníci a zaměstnanci začali volat po organizované pomoci Ukrajině, proto jsme se jako skupina Phoenix group rozhodli zapojit do humanitární pomoci, kterou zaštiťuje Člověk v tísni, a darovat zdravotní materiál a základní léky ve výši dvou milionů korun,” uvedla Lucká Loosová. Ve spolupráci s RegioJetem dnes vyjede z ČR speciální vlak do ukrajinského Lvova, který na místo dopraví materiální pomoc a při zpáteční cestě zajistí přepravu pro 400 uprchlíků do České republiky.

 

On-line lékárna Pilulka.cz registruje více než čtyřnásobný zájem o sortiment vhodný pro mobilní lékárničky, například obvazy či zdravotnická škrtidla. “Přestože jsou některé produkty ve výpadku u distributorů, na Pilulka.cz máme prozatím produkty skladem. Co se týče doplňků stravy s jódem, i zde evidujeme nárůst zájmu,” řekla ČTK mluvčí Kateřina Schotliová.