Českokrumlovská nemocnice otevřela nový multifunkční komplex

Autor: Redakce | Zpravodaj | 15. 11. 2018

Český Krumlov 16. listopadu (ČTK) – Českokrumlovská nemocnice otevřela nový multifunkční komplex složený ze dvou pavilonů. Prostory poskytnou zázemí gynekologii, porodnici, dětskému oddělení, onkologii a urologii. Výstavba trvala půldruhého roku a stála přibližně 180 milionů korun. Z toho 100 milionů korun na projekt uvolnil Jihočeský kraj jako jediný akcionář nemocnice.

Především porodní oddělení je jednou z nejexponovanější částí českokrumlovské nemocnice. Vyhledávají ho ženy i z jiných okresů. “Český Krumlov postavil svou strategii na oblíbenosti své porodnice. Počet porodů je tam na rozdíl od jiných nemocnic vysoký a tato nová přístavba poskytne maminkám potřebný komfort,” řekla dnes novinářům jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD). Dodala, že kraj se snaží modernizovat všech osm nemocnic, jichž je akcionářem.

Původní budova gynekologie, porodnice a dětského oddělení pocházela z roku 1954 a už byla ve špatném technickém stavu a staticky narušená. “Našim cílem bylo vytvoření nových, maximálně účelných a efektivních prostor pro pacienty a personál nemocnice. Nové pavilony kladou důraz na jednoduchou orientaci, prostory jsou navrženy v optimální velikosti a jsou navázány na další pracoviště a provozy,” uvedl ředitel českokrumlovské nemocnice Jindřich Florián.

Práce na multifunkčním komplexu začaly loni v březnu. Původně měly skončit letos v červnu, ale kvůli potížím se zakládáním stavby se termín posunul do listopadu.

Českokrumlovská porodnice bude nabízet lůžka pouze v pokojích s nadstandardním režimem. Podle hejtmanky jde už o služby, které se stávají běžnou praxí. “Dalo by se říci, že v nové porodnici bude každý pokoj splňovat nejvyšší standard. Budeme se snažit zajistit, aby nastávající rodičky a jejich partneři měli k dispozici svůj vlastní pokoj,” uvedl Florián.

rek hj