Čeští hendikepovaní golfisti patří ke světové špičce. V příštím roce se jim otevřou tři nová tréninková centra

Autor: Redakce | Zpravodaj | 9. 11. 2016

PRAHA, 10. listopadu 2016 – V Česku se golfu věnuje kolem 55 tisíc lidí. Golf ale není jen pro zdravé hráče. V České republice zažívá boom hendigolf – golf pro lidi se zdravotním postižením. A čeští hráči sbírají jedno ocenění za druhým.

V České republice má golf obecně pověst dražšího sportu, ve skutečnosti ale není jeho finanční náročnost vyšší než u sjezdového lyžování, nebo dokonce u tenisu. Hendikepovaní hráči si jej navíc mohou vyzkoušet zdarma. „Pokud se tedy člověk s postižením rozhodne hrát golf, v první fázi nepotřebuje téměř nic. Co se týče technického zázemí, je na tom Česká republika stejně jako vyspělé golfové státy. Napříč Českem jsou otevřena Tréninková centra hendikepovaných golfistů, která zájemcům poskytují vše potřebné zdarma. Jedná se o vstup na driving range, golfové hole, tréninkové míče, asistenci trenéra i tréninkové pomůcky,“ řekl Tomáš Zach, manažer obchodu s golfovým vybavením all4GOLF.

Pokud se člověk rozhodne, že se chce hendigolfu věnovat pravidelně, je načase pořídit si vlastní vybavení. To se od toho běžného tolik neliší, samozřejmě záleží na postižení. „Golf je možné hrát téměř s jakýmkoli postižením. Mezi hráči jsou lidé se sluchovým, zrakovým, mentálním i tělesným postižením. V dnešní době je možné vyrobit golfové hole na zakázku přesně podle požadavků a postižení hráče. Hraní golfu navíc umožňuje vrátit do aktivního života i lidi, kteří jsou upoutáni na invalidní vozík. Specializovaný elektrický vozík zvaný paragolfer umožňuje osobám s nejtěžším postižením hru ve vzpřímeném postoji,“ popsal Tomáš Zach.

Hráčů, kteří se věnují hendigolfu, v Česku každým rokem přibývá. Například v roce 2014 se jejich počet oproti roku 2013 zvýšil o 210 procent. „Na výkonnostní úrovni hraje hendigolf v Česku 14 hráčů, více než 60 hráčů na sportovní úrovni a kolem 150 začátečníků. Kdybych srovnával počet lidí s Medical Passem na počet zdravých golfistů, tak ve srovnání se zahraničím patříme k nadprůměru. Od roku 2010 máme pětinásobného, čtyřnásobného a dvojnásobného vítěze Evropského poháru a vicemistra Evropy. Průběžně se čeští reprezentanti umisťují každoročně v TOP 10 kategorie C a v elitní kategorii A máme v letošním roce dva hráče v TOP 20,“ popsal Miroslav Lidinský, prezident České golfové asociace hendikepovaných a trojnásobný mistr České republiky v hendigolfu.

Rostoucímu zájmu o hendigolf se přizpůsobuje i golfové prostředí – hráči mohou v současnosti využívat 18 tréninkových center a v roce 2017 by se měla otevřít další tři. Díky projektu Golf bez bariér začínají fungovat golfové akademie i na speciálních školách pro děti a mládež.

 

­­­­­­­­­­­­Kontakt:

Petra Ďurčíková, mediální konzultant společnosti all4GOLF

E-mail: durcikova@n4c.cz

+420 733 643 825

 

O společnosti all4GOLF, www.all4golf.cz

Firma all4GOLF poskytuje vše, co hráčky i hráči golfu potřebují, včetně komplexní péče o zákazníky. Služby začínají už tím, že se absolutní začátečníci mohou s golfem zdarma seznámit. Všem, kdo před srovnáváním slev různých obchodů upřednostňují profesionální poradenství při výběru oblečení, vozíků a míčů nebo fitting golfových holí, se tým all4GOLF dokáže věnovat nejen v prodejně, ale i na tréninkových plochách.