Chřipka – závažné onemocnění, které za 3 dny nevyležíte

Autor: Redakce | Zpravodaj | 12. 9. 2018

Praha, 13.9.2018 (EUC)

Chřipka je akutní, vysoce nakažlivé onemocnění, které má sezonní výskyt. Neprojevuje se pouze v oblasti dýchacích cest, postižen je celý organismus. Často ji doprovází velmi závažné komplikace. Jako jediná respirační infekce se šíří rychle napříč všemi věkovými kategoriemi a státy. Může být nebezpečná i pro zdravé mladé lidi a jedinou účinnou prevencí je očkování.

Laická veřejnost často mylně zaměňuje chřipku s virovou infekcí horních cest dýchacích, kterou lze za 3 dny vyležet. „V naší zemi je tato představa zakořeněná a nebezpečí chřipky se tak v populaci zlehčuje. To je velká chyba, její příznaky jsou nezaměnitelné. Nemoc začíná náhle a prudce celkovými projevy – zimnicí, vysokou horečkou, bolestmi kloubů, hlavy, celého těla a zvracením. Potíže jsou tak výrazné, že mnoho lidí může zkolabovat. Kašel se dostaví mnohem později, nemusí se však vyskytnout vůbec. Rýma pro chřipku není vůbec typická,“ říká MUDr. Martina Spaziererová, praktická lékařka pro děti a dorost z EUC Kliniky Kladno.

Možnosti léčby chřipky jsou spíše podpůrné a ne příliš účinné. Optimální je tedy vhodná prevence. „Máme dvě možnosti, a sice opatření směřující k omezení šíření viru (správná hygiena, omezení kontaktů) a sezonní chřipkovou vakcinaci. Očkování je jedinou spolehlivou ochranou, která zároveň brání šíření nemoci,“ vysvětluje MUDr. Martina Spaziererová z EUC Kliniky Kladno.

Jedinou účinnou prevencí je očkování

Od roku 2017 je dostupná nová čtyřvalentní vakcína, která je účinná proti 4 kmenům chřipkového viru. Představuje tedy lepší ochranu než dřívější třívalentní vakcína a doporučuje ji Světová zdravotnická organizace.

Nejvhodnější čas na očkování je před začátkem chřipkové sezóny, aby se stihly vytvořit protilátky – tedy na podzim. „U nás je chřipková epidemie od ledna do března s vrcholem v únoru. Ideální doba vakcinace je tedy v období od října do listopadu. Pokud i přes očkování dojde k onemocnění, je průběh vždy mírnější a bez komplikací. Nová čtyřvalentní vakcína není drahá, cena se pohybuje v rozmezí 200–250 Kč, starším a rizikovým lidem na ni navíc přispívá pojišťovna,“ uzavírá MUDr. Martina Spaziererová.


Skupina EUC:

Zdravotnická skupina EUC tvoří největší síť ambulantních klinik v ČR. Je největším poskytovatelem ambulantní péče, prémiové péče, mamoscreeningu a lékařské péče pro zaměstnavatele. Od roku 2011 investovala 544 milionů korun především do modernizace přístrojů, vzdělávaní zaměstnanců a elektronizace systémů a služeb. V 28 zdravotnických zařízeních napříč ČR (včetně 10 prémiových), 19 lékárnách a 14 laboratořích zaměstnává 1 830 lidí, kteří poskytnou péči 1,8 milionu pacientů ročně. Na podzim 2017 vydala jako první v sektoru zdravotnictví v ČR emisi dluhopisů, v celkovém objemu 1,4 miliardy korun.

 

Vice na www.euc.cz