Čínskou veřejnost pobouřila kauza vadných vakcín pro děti

Autor: Redakce | Zpravodaj | 22. 7. 2018

Peking 23. července (ČTK) – Čínský premiér nařídil vyšetřit případ vadných vakcín proti vzteklině určených pro děti a žádá tvrdé postihy pro firmy a osoby, které jsou do skandálu zapleteny. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Kauza je nyní nejdiskutovanějším tématem na čínských sociálních sítích. Dosud se nevyskytla zpráva, že by některé z dětí kvůli očkování onemocnělo, případně se u něj projevily vedlejší účinky. Společnost Changsheng Biotechnology musela zastavit výrobu vakcíny a stáhnout ji z distribuce.

Čínský úřad dohlížející na kvalitu potravin a léčiv (CFDA) minulý týden na základě tipu zjistil, že společnost Changsheng u vakcíny proti vzteklině falzifikovala záznamy o výrobě a kontrole produktu, svévolně změnila kritéria výrobního procesu i vybavení při něm používané, informovala agentura Nová Čína. Vakcínou se očkují děti od věku tří měsíců.

Úřady provincie Ťi-lin navíc několik dní po rozpuku skandálu uvedly, že tentýž výrobce prodal minulý rok přes 250.000 vakcín podřadné kvality, které slouží k očkování dětí zároveň proti záškrtu, tetanu a dávivému kašli.

Nedůvěru veřejnosti umocňuje vzpomínka na to, jak se čínská vláda zachovala během předchozí krize spojené s veřejným zdravím. V roce 2008 zemřelo osm dětí a 300.000 dalších onemocnělo, když vypily nápoj ze sušeného mléka, v němž byl melamin. Tato organická sloučenina se používá při výrobě umělých hmot a průmyslových hnojiv. Někdy se nezákonně přidává do potravin, protože při testech dokáže zastřít nízký obsah bílkovin. V roce 2008 se úřady nejprve kauzu snažily ututlat.

“Chtěla bych jen vyjádřit, jaký strach jako matka pociťuji… případ s vakcínami – to je jako nalít jed do studny,” napsala jedna z uživatelek na čínské obdobě twitteru, sociální síti Weibo. “Mám opravdu strach,” uvedla další. “Lidé se mě ptají, proč nemám děti. To proto, že nechci, aby pily závadné mléko a byly očkovány nepravými vakcínami… Nechci, aby se to, co zakusila naše generace, stalo i generaci následující,” dodala.

Čínští cenzoři nejprve kritické příspěvky na síti WeChat mazali, ale posléze otevřeli rozhořčené veřejné diskusi stavidla, napsal list The Guardian.

Společnost Changsheng, jejíž název čínštině znamená “dlouhý život”, se v prohlášení “hluboce” omluvila.

Čína je druhým největším výrobcem léčiv na světě a kauza maří její úsilí dostat místní produkty na světový trh, napsala agentura Reuters. Akcie společnosti od doby, kdy úřady problémy s vakcínou zjistily, klesly o 47 procent.

lsk spr