Cirk La Putyka se v představení zaměří na ADHD jako přednost

Autor: Redakce | Zpravodaj | 23. 8. 2018

Praha 24. srpna (ČTK) – Soubor nového cirkusu Cirk La Putyka věnuje své příští představení poruše pozornosti s hyperaktivitou (ADHD). Podle principála souboru Rostislava Nováka ml., kterému byla tato neurovývojová porucha v dětství diagnostikována, má inscenace ukázat ADHD nikoli jako onemocnění, ale jako přednost. Představení v jeho režii bude mít jen zahraniční obsazení. Premiéra se uskuteční 21. října v pražském divadelním prostoru Jatka78. Následovat bude dalších devět repríz. ČTK o tom za tvůrce informoval Jiří Sedlák.

“Jeden z mých synů je ADHD také. Když ho vidím jak dospívá, jak bojuje sám se sebou, se svým okolím, jak hledá své sny, jak jeho tělo a hlava někdy reagují samy od sebe a on to nedokáže ovládat nebo pochopit, řekl jsem si, že pro něj udělám projekt. Chci, aby pochopil, že ADHD není onemocnění, jak mnozí tvrdí, ale je to přednost. Nová kvalita života,” uvedl Novák.

Při přípravě projektu spolupracuje s psychology, terapeuty, psychiatry, neurology i s dětmi ze speciálních škol. “Půjde o příběh, který je inspirován skutečnými událostmi. Příběh autorský. Příběh, který se nechává inspirovat Torey Hayden, Emilem Zátopkem, Jean-Michel Basquiatem a lidmi s ADHD, kteří žijí právě teď a tady,” uvedl Novák.

Představení ADHD nabídne žongléry, akrobaty na tyči a kolečkových bruslích, tanečníky i akrobaty visící za vlasy.

Autorkou kostýmů je Petra Ptáčková, módní návrhářka a zároveň kaskadérka, hudbu složil multiinstrumentalista Jan Balcar, choreografii vytvořil Thomas Steyaert.

Na projekt ADHD navazuje platforma Hejbej se a tvoř, v jejímž rámci Novák a členové souboru Cirk La Putyka navštěvují dvě základní školy – Na Zlíchově, která je jedinou specializovanou základní školou pro děti s poruchami chování v České republice, a základní školu ve Dvoře Králové, kde mají několikaleté zkušenosti s integrováním dětí s poruchami chování do obyčejných tříd. Cílem těchto aktivit je ukázat rodičům a jejich dětem s ADHD nový cirkus jako příležitost k fyzické a myšlenkové kreativitě.

“Kdybych neměl ADHD, nikdy bych nedokázal vytvořit náš soubor nebo založit Jatka78. Nikdy bych nezačal sportovat ani malovat,” zdůraznil Novák.

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) patří mezi neurovývojové poruchy. Jedná se o vrozenou nerovnováhu centrální nervové soustavy, která se projevuje nepozorností, motorickým neklidem a impulzivitou. V celosvětovém měřítku trpí ADHD tři až čtyři procenta dospělé populace.

jir rot