Corriere della Sera: Podpora nadměrných velikostí vede k obezitě

Autor: Redakce | Zpravodaj | 13. 4. 2019

Řím 14. dubna (ČTK/Corriere della Sera) – Obchody s módním oblečením se přizpůsobily stále výraznější části obyvatel, kteří potřebují větší velikost. Tento trend s sebou ale nese riziko, že se rozšíří vážný problém se zdravím, píše italský deník Corriere della Sera. Nadměrné velikosti jsou osvobozeny od cla, a to nejen ve Spojených státech, kde jsou obchody s nadměrnými velikostmi téměř všude. Také v Itálii roste počet obézních, a tak lze i tam vidět obchody s XXXL oblečením.

Záměr je to bohulibý, protože obchody tak vycházejí vstříc potřebám stále větší vrstvy obyvatel, odstraňují stigmatizaci těl, která neodpovídají klasickým kánonům diktovaným módou a pomáhají mnohým, aby se cítili lépe. Ovšem ve studii Východoanglické univerzity se zdůrazňuje, že normalizace nadměrných velikostí s sebou přináší i nenadálý vedlejší účinek, totiž to, že lidé nebojují s kilogramy navíc, které jsou hrozbou pro zdraví.

Britští vědci, kteří publikovali výsledky svého výzkumu na stránkách časopisu Obesity, nashromáždili údaje o téměř 24.000 osobách s nadváhou a obezitou a zjistili, že podíl těch, kdo podceňují vlastní tloušťku, znepokojivě narůstá. Dnes je 58 procent mužů s nadváhou přesvědčeno, že nadváhu nemají, zatímco v roce 1997 se tento podíl pohyboval kolem 48 procent. U žen pak podíl těch, které si reálně neuvědomují své kilogramy navíc, vzrostl z 24 procent v roce 1997 na dnešních 31 procent. Mezi obézními se podíl těch, kteří si myslí, že je zcela normální, co jim ukazuje váha, zvýšil ze šesti na 12 procent.

Jak je možné, že se osoba cítí být ve formě, ačkoli má nadměrnou velikost? Například jen jedna osoba s nadváhou ze dvou chce zhubnout. “Nicméně normální váha je definována na základě výpočtu, kdy je riziko úmrtí nejnižší: kdo je v normě, tedy má index tělesné hmotnosti mezi 18 a 25 (poměr mezi tělesnou výškou a váhou), má naději, že bude žít déle než ten, kdo má nadváhu či obezitu. Být obézní navíc znamená drastické snížení kvality života a zdraví,” uvádí Ferruccio Santini, předseda Italské společnosti pro obezitu a ředitel centra obezity a endokrinologie při univerzitě v Pise.

Mnozí to ještě nepochopili, ale obezita je skutečně nemoc: zhoršuje metabolické funkce a produkuje celkový chronický zánět, který usnadňuje vznik dalších chorob, jako je cukrovka, kardiovaskulární nemoci či nádory. Navíc obézní člověk žije o deset let méně a deset let života stráví s horším zdravotním stavem. Uvědomit si problém s nadváhou a snažit se jej řešit je nezbytné především proto, aby se člověk cítil lépe. Avšak podle britských vědců se to stává stále méně. Chybné vnímání tělesné hmotnosti není problémem jen v Británii, ale i v Itálii. Podle údajů italského ministerstva zdravotnictví se každý druhý obézní Ital považuje jen za “robustního”, zatímco Italky o sobě mají realističtější mínění: pouze 35 procent žen s nadváhou se považuje za “plnoštíhlé”.

Jak uvádějí britští vědci, problém je výraznější mezi chudším obyvatelstvem, které často ignoruje problémy spojené s obezitou a má problém s tím, aby zahájilo zdravý životní styl, například proto, že zdravá jídla jsou dražší. Také v Itálii jsou rozdíly, a to sociálněekonomické a teritoriální: na jihu a na ostrovech je podíl obézních lidí a lidí s nadváhou mnohem vyšší než na severu.

Také stigmatizace obézních je pro tyto lidi nepříjemná. “Kdo je obézní nebo má nadváhu, nesmí být obviňován, protože na hromadění tuku má často vliv i genetika. Máme však možnost, na rozdíl od tělesné výšky či barvy vlasů, s tím něco udělat. Cílem je především změna životního stylu, která pomáhá shazovat kilogramy a upevnit zdraví,” dodává Santini.

pel spr