Ďáblův jazyk zažene vlčí hlad. Zhubněte přírodní cestou.
Praha, 5.2.2019 (Mesaverde)
Vlci a ďábel? Ne, nenechte se mýlit, v tomto článku se nebudeme bavit o pohádkách, ani o strašidlech. I když o jednom strašáku vlastně tohle povídání bude. Většinou přichází v noci, trápí nás a nedá pokoj, dokud nedosáhne svého. Bojí se ho všichni „dietáři“ na světě. A o kom, že je tu vlastně řeč? O hladu! Přesněji řečeno – o vlčím hladu. Neboli o nutkavých večerních nájezdech na lednici, kdy luxujeme doslova vše, co nám přijde pod ruku a veškerá naše novoroční předsevzetí jsou rázem pryč. Jak ale vlčí hlad zahnat jednou provždy, když máme slabou vůli a pouhé odhodlání nestačí? Pro pomoc nemusíme chodit daleko. Stačí ji hledat v přírodě.
Vlk jménem ghrelin
„Vlčí“ hlad je vlastně celkem přesný název. Karkulka o tom ví své. Vlk ji totiž sežral i když nemusel. Ani my přece většinou nejsme tak vyhladovělí, abychom v noci museli „bílit“ ledničku ze strachu, že zemřeme hlady. Co nás k tomu tedy nutí? Důvodů je hned několik. Pokud si alespoň na některou z následujících otázek odpovíte ,ano‘, najdete příčinu svého nočního přejídání. Stane se vám někdy, že vynecháte snídani, oběd, večeři nebo jsou pauzy mezi jídly delší než 3–4 hodiny? Hladovíte, držíte drastické redukční diety? Neřešíte příliš co jíte, dáváte si kalorická a tučná jídla? Všechny tyto prohřešky proti správné životosprávě mohou vyvolat zvýšenou produkci hormonu zvaného ghrelin. Tento „hormon hladu“ má při normálním fungování za úkol poslat zprávu ze žaludku do mozku a oznámit nám, že máme hlad. Při jeho nadprodukci ale vzniká pocit hladu i tehdy, když doopravdy nehladovíme.2 Podle psychologa Marka Navrátila, ale vlčí hlad nezpůsobují jenom prohřešky vůči správné životosprávě: „Nadměrnou produkci ghrelinu může způsobit i stres, deprese nebo problémy v soukromém či pracovním životě. Lze říci, že silná frustrace a nespokojenost – například z naší práce nás vede ke starým a osvědčeným způsobům dosahování uspokojení. Tím jsou pro nás od začátku našeho života primárně ústa. Příjmem potravy, často i nadměrným, pak silný pocit neuspokojení zaháníme.“
Vyhánění ghrelinu ďáblem
Abyste hladinu ghrelinu snížili a začali se při pohledu na lednici opět ovládat, sáhněte po účinném přírodním pomocníkovi. V zemích tropické Asie roste pozoruhodná rostlina konjac, lidově zvaná ďáblův jazyk. Jeho kořen obsahuje glukomannan, přírodní polysacharid, který má jednu výjimečnou vlastnost.6 Redukuje tvorbu ghrelinu, potlačuje pocit hladu, a tím přispívá k přirozenému snižování hmotnosti. Na hubnutí přírodní cestou sází i český přípravek Obezin®. V jeho složení kromě glukomannanu najdeme i zlatý len nebo zelenou řasu spirulinu, která se řadí mezi superpotraviny.3 Přípravek netvrdí, že umí zázračně spálit tuk, ale pomůže nám lépe zvládat hubnutí bez pocitu hladu. A jak to tedy funguje? Před jídlem spolknete tabletu, kterou zapijete dostatečným množství vody. Tableta se do 30 minut rozpustí a její obsah právě díky přítomnosti glukomannanu až stonásobně nabobtná. Tím, že se náš žaludek částečně zaplní přírodními látkami, máme potřebu sníst mnohem méně, a přitom se netrýznit hlady. 4
Cvičit, spát a hubnout
Jakmile se díky přírodnímu Obezinu® zbavíme vlčího hladu, je dobré se zaměřit i na další režimová opatření.Je prokázáno, že nedostatečný či nekvalitní spánek může být jednou z příčin vlčího hladu. Naše tělo během spánku produkuje hormony a enzymy, které mají vliv na správné fungování těla i naši tělesnou hmotnost.1 Také tím že zvýšíme svou fyzickou aktivitu, snížíme pocit hladu. Pravidelným cvičením zmizí nejen tukové polštáře, ale ještě klesá hladina ghrelinu.2
Čas pro spokojený žaludek
Produkci ghrelinu a naši tělesnou hmotnost ovlivňuje nejen skladba našeho jídelníčku. Velký vliv má i rozdělení stravy během dne. Ideální je jíst menší porce, zato víckrát denně. Zamezíme tak kolísání hladiny ghrelinu a nezvladatelnému hladu. Vhodné je také jíst pomalu a udělat si během dne na jídlo čas. Ano, každý z nás s ní občas bojuje a mnohdy v samém spěchu na jídlo zapomeneme nebo ho do sebe rychle naházíme. Pokud ale hltáme, žaludek nemá dost času na to, aby snížil produkci „hladového hormonu“ a my tak cítíme pořád hlad. Ten nás pak zase nutí v noci plenit ledničku a začarovaný kruh plný hladovění, přejídání a výčitek se tak uzavírá.5
ZDROJE:
- https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2013/02/07.pdf
- https://www.margit.cz/encyklopedie/ghrelin/
- KALINA, Tomáš; VÁŇA, Jiří. Sinice, řasy, houby, mechorosty a podobné organismy v současné biologii. Praha: Karolinum, 2005. 606 s. ISBN 80-246-1036-1.
- https://www.celostnimedicina.cz/zlaty-len.htm
- http://elearning.priscocz.cz/uploads/modules/V%C3%BD%C5%BEiva%20ob%C3%A9zn%C3%ADch_skripta.pdf
- http://www.edukafarm.cz/data/soubory//casopisy/Farmi%204-2015/40%20Vegh_Glukomannan_a_redukce_telesne_hmotnosti_2015.pdf
Mesaverde s.r.o.
je český producent zdravé výživy. Značky Obezin, Zdravá snídaně, MyKopp, SnackVeg, Cheestick a další směřují k online prodejcům a do retailových řetězců v Česku (Globus, Rossmann, Coop, Phoenix) a na Slovensku (Tesco či Billa), ale také do Číny, Izraele, USA, Německa, Polska, Maďarska a balkánských zemí. Při výrobě firma využívá vlastní lyofilizátor a ovesný mlýn na bio bezlepkové vločky. Vlastní také řadu patentů v oblasti ekologického balení. Exkluzivním distributorem Zdravé snídaně a dalších výrobků portfolia je firma KR REAL s.r.o.