Den otevřených dveří u příležitosti Světového dne psoriázy

Autor: Redakce | Zpravodaj | 24. 10. 2016

Kde? Dermatovenerologická klinika 2. LF UK a Nemocnice Na Bulovce (pavilon č. 9)

Kdy? V pondělí 31.10.2016 od 9:00-15:00

Proč? Nejste spokojeni se způsobem léčení lupénky svým lékařem? Stydíte si vzít krátké kalhoty nebo sukni, máte problémy v práci nebo soukromém životě kvůli tomuto onemocnění? Přijďte se poradit s odborníky ze specializovaného centra pro léčbu lupénky

Těší se na vás tým kožních lékařů pod vedením Prof. MUDr. Jany Hercogové, CSc.
Objednání: kozni@bulovka.cz, dermatology@bulovka.cz, tel. 26608 2359 paní Lorencová

Neustálé svědění, bolest, beznaděj a stud. Takové pocity každodenně prožívají psoriatici – lidé trpící lupénkou. Onemocněním, pro něž je typické olupování kůže, trpí přibližně 250 000 Čechů. Většina z nich přitom nemá ponětí, co vše jim moderní léčba nabízí.

Vybraná centra pro léčbu psoriázy proto u příležitosti Světového dne lupénky (vyhlášený na 29. 10.) vyzývají pacienty k návštěvě ambulance, kde se mohou nechat vyšetřit a poradit.

"Pokud pacient s lupénkou trpí kvůli své nemoci v práci, má problémy v partnerských vztazích a sociálním životě, nemůže si vzít krátké kalhoty či sukni, pak není dostatečně léčen a měl by se obrátit na specializované ambulanci pro psoriázu," říká prof. MUDr. Jana Hercogová, CSc., přednostka Dermatovenerologické kliniky 2. LF UK a Nemocnice Na Bulovce. "Ve většině případů umíme pomocí celkové léčby, včetně biologické, dostat pacienta do normálního života."

Dveře Dermatovenerologické kliniky v Praze v Nemocnici Na Bulovce se lidem otevřou v pondělí  31.10. od 9:00 do 15:00 hodin.

Psoriáza je imunitně podmíněné onemocnění, které nejčastěji postihuje pacienty různého věku. Je typická velkými červenými ložisky zbytnělé kůže. Ta se olupují, mohou svědit i bolet. Nemoc se negativně promítá do sociálního a pracovního života pacientů. "Řada lidí s psoriázou léta užívá pouze masti, které jim nepomáhají a o tom, že jsou i jiné možností terapie, vůbec netuší. Jakmile se při běžném léčebném procesu stav pacienta nezlepší alespoň o 75 %, je třeba se svým dermatologem řešit možnost přestupu na jinou léčbu," dodává prof.Hercogová.

Lupénkou v České republice trpí asi 250 000 lidí, přibližně 25 000 z nich má středně těžkou a těžkou formou. Odbornici odhadují, že cca 12 000 pacientů není dostatečně léčeno a mělo by se zajímat o celkovou léčbu ve specializovaných centrech.

O lupénce
Psoriáza (lupénka) je v populaci rozšířená porucha autoimunitního systému. Postižení lupénkou se často cítí stigmatizováni, mají stíženou pozici v pracovním životě i společenském styku. Psoriáza postihuje přibližně 2 % světové populace, tedy asi 125 milionů lidí. Výzkumy ukazují, že má na kvalitu života pacientů podobný dopad jako rakovina, srdeční choroby, zánětlivé postižení kloubů (artritida), diabetes 2. typu a deprese. Kandidátem na biologickou léčbu jsou dospělí pacienti se středně těžkou až těžkou psoriázou. Jedná se zejména o pacienty do 40 let.

 

Martin Šalek

tiskový mluvčí
martin.salek@bulovka.cz
602 316 908