Desítka psů a psovodů u lipenské přehrady cvičí vyhledání utonulých lidí

Autor: Redakce | Aktuality | 19. 5. 2023

“Psi jsou výborní pomocníci pro práci na vodní hladině nebo v jejím okolí. Řada záchranářů v republice je na tuto činnost využívá,” řekl. Dodal, že sám má letité zkušenosti s výcvikem. V minulosti měl jako záchranářskou asistenci fenku. Nyní připravuje nového psa. “Ale je ještě mladý, potřebuje čas,” řekl Bukáček.

Dodal, že výcvik psů pro hledání utonulých lidí trvá několik let. Psi bývají připraveni ve třech až čtyřech letech. “Nezáleží na rase, rozhodující je, jestli má ten pejsek v uvozovkách správný nos,” uvedl. Podle něj psovod pozná po pár trénincích, jestli zvolil správně. “Ten pes musí mít určité předpoklady, které pak výcvikem rozvíjíte. Důležité je ovšem i to, jak si s psovodem padnou do oka, protože pro úspěch je rozhodující jejich dokonalá spolupráce,” řekl Bukáček.

Psi jsou schopni určit na hladině místo, kde na dně leží mrtvé tělo, relativně přesně. A někdy přitom jde o dost velkou hloubku. “Například v Orlíku označili místo, kde byl mrtvý člověk, který ležel 30 metrů pod hladinou,” uvedl.

Bukáček řekl, že psi v České republice pomohli najít mnoho utonulých lidí. Vybaví se mu jeden případ, přestože se stal už před téměř 12 lety. Na lipenskou přehradu v prosinci 2011 vyrazili na ryby tři němečtí mladíci ve věku 21 až 25 let a převrhla se s nimi loď. Jednomu se podařilo doplavat na ostrov, kterému se říká Tajvan, kde upadl do bezvědomí, a druhý den ráno jej tam našli záchranáři. “Dva se utopili a jejich těla pomohli po několika dnech nalézt psi,” řekl Bukáček.

Hledání mrtvých má podle něj velký význam. Zaslouží si to pozůstalí, kteří mohou utonulého pohřbít. “Navíc se nám někdy povede pomoci i objasnit nějaký kriminální čin. Jednou jsme pátrali po utonulém a nalezli jsme zabitého člověka,” uvedl Bukáček.

Nácvik vyhledávání mrtvých pod hladinou je i hlavní náplní akce, která se koná do neděle v Dolní Vltavici. “Doprovodné cviky související s vodními pracemi. Jedná se o aportování z hladiny ať už vlastních či cizích předmětů, aportování pádla ze břehu i ze člunu na člun, pomoc plavci v nesnázích, přitažení bezmocného surfaře či přitažení člunu. Vše s kombinací poslušnosti a ovladatelnosti na břehu, včetně vytrvalostního plavání na udržení fyzické kondice psa,” řekl