Dialyzační středisko v U. Brodě zvýšilo po rekonstrukci kapacitu

Autor: Redakce | Zpravodaj | 4. 3. 2019

Uherský Brod (Uherskohradišťsko) 5. března (ČTK) – Dialyzační středisko v Uherském Brodě na Uherskohradišťsku po rekonstrukci rozšířilo svou kapacitu. Přibyl dialyzační sál s pěti lůžky, doposud jich mělo středisko deset. Rekonstrukce trvala pět měsíců, stála 11 milionů korun, řekla dnes ČTK vedoucí lékařka střediska Markéta Kratochvilová.

Rozšíření kapacity podle jejích slov uvítají zejména pacienti. Středisko nebude muset při zvýšení počtu klientů zahajovat noční směny. “Z pohledu pacientů je klíčové, že všechny prostory jsou nyní plně klimatizované a že vznikl nový dialyzační sál,” uvedla Kratochvilová.

Nyní má středisko asi 40 pacientů na hemodialýze a díky zvýšení kapacity jich může být 50 až 60. Uherskobrodské středisko využívají pacienti z širokého okolí, někteří z nich dlouhodobě. Řada z nich je zařazena na čekací list na transplantaci ledviny. “Naše středisko je nad republikovým průměrem. Doporučuje se mít sedm procent pacientů na čekacím listě, u nás je to přes 20 procent,” uvedla Kratochvilová.

Pro transplantaci ledviny je vhodných deset až 12 procent dialyzovaných pacientů, každým rokem číslo narůstá. “Transplantace je nejideálnější náhradou funkce ledvin, ne každý ji však může podstoupit. Je zde limitace dalšími chorobami a věkem,” uvedla Kratochvilová.

Na čekací listině je například i Jarmila Ondřejková z pohraniční obce Březová, která však do brodského střediska na dialýzu pravidelně nedochází, dělá si ji doma. “Na dialýze jsem třetím rokem. Dělám si ji každý den, vždy v noci, když spím,” řekla dnes ČTK Ondřejková. Její přístroj je přes internet napojený na dispečink, kde zdravotníci kontrolují, zda byla léčba v pořádku. Na kontrolu chodí Ondřejková vždy jednou za čtyři až šest týdnů. Potřebný materiál jí jednou za měsíc objednává zdravotní sestra.

Dialyzační střediska jsou ve Zlínském kraji také ve čtyřech krajských nemocnicích, ve Zlíně, Vsetíně, Uherském Hradišti a Kroměříži. Ve Vsetínské nemocnici se oddělení hemodialýzy přesune do nových prostor, a to do zrekonstruované části objektu K v areálu nemocnice. Nový dialyzační sál bude mít kapacitu 14 lůžek, počítá se s pořízením moderních přístrojů i zázemím pro pacienty a personál. Nové hemodialyzační středisko má od loňského května Kroměřížská nemocnice.

Dialyzační péče je nezbytná pro život pacientů se selháním ledvin. Principem dialýzy je čištění krve, které u nemocného nahrazuje činnost nefunkčních ledvin. Pomáhá odstranit z těla odpadní látky a přebytečné tekutiny, což jinak obstarávají zdravé ledviny. Pacientů se selháním ledvin se léčí v asi stovce dialyzačních středisek v zemi téměř 7000.

jmk dvd