Díky virtuální realitě si nacvičí zdravotníci zásahy na JIP i resuscitaci

Autor: Redakce | Zpravodaj | 16. 3. 2023

Nyní firma dokončuje dvě aplikace pro zdravotníky. Jednu pro trénink zdravotních sester na jednotkách intenzivní péče. Druhou je nácvik první pomoci na objednávku z Německa. Propojuje fyzický trenažér na masáž srdce s virtuální realitou, když místo figuríny resuscituje záchranář virtuálního avatara, třeba motorkáře. “Schopnost rychle a správně reagovat je daná prostředím a mírou stresu. Jestliže si v zasedačce nacvičujete resuscitaci na plastovém panákovi, tak tam se moc pod stres nedostáváte. Ale když máte rozbitého motorkáře, vedle vás stojí sanitka, policie, jsou tam (ve VR) zvuky prostředí a vy musíte sáhnout na toho avatara, je to výrazně realističtější a zrychluje to zvládnutí situace v reálném životě,” řekl Kubíček.

Zájem o aplikace má 15 nemocnic v ČR i Německu. Testovat je bude v USA společnost Linet. Koncern B. Braun testuje jednu aplikaci zaměřenou na dialýzu ve 12 státech včetně zemí jako JAR, Chile, Maďarsko, Dánsko či Indonésie. V aplikacích pracuje firma i s umělou inteligenci.

Jiné aplikace dodává firma školám. “Virtuální realita je skvělá na to, co se špatně učí v reálném světě. Není jednoduché odvézt celou školu na exkurzi do Temelína, v aplikaci se dostanete i tam, kam vás v Temelíně nepustí. Dnešní generace má problém udržet pozornost, je zvyklá přijímat informace přes displeje mobilních telefonů nebo tabletů a virtuální realita s nimi hovoří jejich jazykem. Zapojí i svalovou paměť, díky tomu, že věci rozebírají,” řekl Kubíček. Žáci si mohou ve VR prohlédnout třeba jaderný reaktor či ropný vrt.

Virtual Lab založil nyní 46letý Kubíček s dalšími v roce 2019 v Jihočeském vědeckotechnickém parku. Firma vznikla jako odnož poradenské firmy, po níž některé strojírenské podniky chtěly, aby jim pomohla se zaměstnaneckým syndromem vyhoření. Kubíček tehdy pořídil první dvě VR soupravy. V roce 2021 měla firma obrat 11 milionů, rok před tím 4,7 milionu. Předloni skončila v čistém zisku 845.000 korun. Vyplývá to z účetní závěrky. Loni firma utržila kolem 16 milionů, zisk loni vzrostl asi o 30 procent. O vstup do firmy má zájem několik investorů, za odkup firmy nabízejí i 100 milionů. Drobný podíl má ve firmě také někdejší televizní moderátorka Mirka Čejková.

Aplikace dodává firma do školství, průmyslu, zdravotnictví, sociálním službám i pro turismus. Dodává i VR brýle. Jednou z prvních aplikací byl trénink bezpečnosti práce, kdy si lidé zkusili, jaké to je dostat šponou do oka. Pro jednu firmu vyvinul Virtual Lab aplikace pro opravy strojů na dálku. Výrobce přidá ke strojům VR brýle, servisní technik se pak může při opravě připojit na dálku kamkoli po světě. V cestovním ruchu již vyvinul Virtual Lab aplikace o ptačích druzích u Vrbenských rybníků v Českých Budějovicích nebo jinou o koněspřežce. Firma má na částečné úvazky přes 22 vývojářů, zaměstnává i devět lidí s postižením.