Do Česka dorazilo 14.400 balení léku molnupiravir proti covidu

Autor: Redakce | Zpravodaj | 17. 12. 2021

Molnupiravir je antivirotikum, které brání množení viru v těle pacienta. Má formu tobolek, což je výhoda oproti dosud dostupným lékům na covid, takzvaným monoklonálním protilátkám, které se musí podávat formou infuzí v nemocnicích. Nynější dodávka by měla být pro 14.400 pacientů, pro jednoho pacienta stačí jedno balení, uvedli zástupci výrobce.

 

“Lék už dnes distributor začne rozvážet do 110 nemocnic po celé zemi. V nemocnicích si lék pacienti budou moci vyzvednout na základě doporučení praktického lékaře. Jedná se o stejná zařízení, která dosud podávala monoklonální protilátky,” uvedli zástupci výrobce.

 

Podle dřívějších údajů výrobce měl lék asi 50procentní účinnost při předcházení hospitalizaci po nákaze koronavirem. Agentura Reuters ale na konci listopadu uvedla, že podle posledních výzkumů má molnupiravir jen asi 30procentní účinnost.

 

České ministerstvo zdravotnictví dočasně povolilo použití molnupiraviru minulý týden. V rozhodnutí úřad uvádí, že medikament je určený k léčbě pacientů s prokázaným mírným a středně těžkým covidem-19, u kterých je vysoké riziko zhoršení nemoci spojené s nutností hospitalizace. Dostat ho mohou lidé ve věku od 18 let s výjimkou těhotných a kojících žen.