Do laboratoří PřF UK se vrátili studenti na praktika biochemie

Autor: Redakce | Zpravodaj | 7. 12. 2020

Praha 7. prosince (ČTK) – Do laboratoří Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy (PřF UK) se dnes díky zmírnění vládních opatření proti covidu-19 vrátila praktika studentů všech ročníků bakalářského i magisterského studia. Kromě studentů, kteří do budovy v Hlavově ulici na Albertově přišli na praktika, ale byly chodby i různé místnosti jinak docela prázdné. Biochemička a proděkanka fakulty Markéty Martínková ČTK řekla, že vzhledem k epidemické situaci počítá s tím, že vláda možná opatření proti covidu-19 brzo zase zpřísní.

Vysoké školy přešly kvůli epidemii covidu-19 na výuku on-line už na začátku semestru na přelomu září a října. Na PřF UK to bylo 1. října. Prezenční praktickou výuku vláda zakázala od 12. října. Minulou středu se mohla obnovit pro poslední ročníky ve skupinách nanejvýš 20 lidí. Ke studiu ve škole se rovněž mohli vrátit doktorandi. Od dnešního dne se k nim mohou přidat první ročníky a ostatní studenti na praktickou výuku do 20 lidí s rouškami.

PřF UK podle Martínkové uvítala hlavně to, že studenti mohou zase do laboratoří k přístrojům na různé techniky a experimenty. Praktické předměty tvoří podle ní ve studijních plánech asi 20 až 30 procent. “Jsme rádi, že už praktické předměty mohou mít všechny ročníky,” uvedla. Přednášky podle ní zatím fakulta nechává ve formě on-line výuky.

Vedení fakulty si je podle Martínkové vědomé toho, že epidemická situace je stále vážná, a chápe, že školy jsou z hlediska šíření viru poměrně problematické. Obává se proto toho, že vláda současná opatření opět zpřísní. “Využíváme dny, jak jsou, a když přijde zpřísnění opatření, tak jsme připraveni na to reagovat,” řekla. Teoretická výuka by pak podle ní pokračovala dál on-line a praktika by se dohnala třeba i v létě.

“Rozhodně už nyní plánujeme změnu akademického roku,” řekla. Letní prázdniny se podle ní na fakultě pro tento akademický rok zřejmě úplně zruší, aby se v červenci a srpnu mohlo vše dodělat. Martínková věří tomu, že do té doby už se bude očkovat vakcínou proti covidu-19.

Na praktika na PřF UK chodí společně studenti z různých ročníků i studijních programů. Ve dvou laboratořích, které dnes navštívila zpravodajka ČTK, byli převážně bakaláři. Někteří z nich si dělali přípravu k bakalářské či diplomové práci. Šlo o studenty biochemie, klinické toxikologické analýzy nebo medicinální chemie, kteří se učili různé techniky využívané v biochemii a molekulární biologii, jako je vysokotlaká vysokoúčinná kapalinová chromatografie (HPLC), polymerázová cyklická reakce (PCR) nebo příprava rekombinantních proteinů.

Limit 20 lidí ve skupině je podle Martínkové pro fakultu kapacitně náročný, ale dá se zvládnout. Na praktika dříve chodilo společně třeba 60 lidí, nyní mají možnost vybrat si z kurzů pro menší skupiny. Ne všichni se dnes vrátili, uvedla. Sama svým studentům nabídla třeba i možnost praktik o víkendu. Studenti na to podle ní reagovali pozitivně.

PřF UK má podle statistik ministerstva školství zhruba 4600 studentů. V prvním ročníku je podle vedoucího oddělení vnějších vztahů Michala Andrleho 1198 bakalářů a 464 magistrů.