Do několika měsíců bude možné vyzvedávat léky na e-recept v zahraničí

Autor: Redakce | Aktuality | 23. 3. 2023

“Pokud si své léky zapomeneme zabalit, nebo se nám třeba pobyt v zahraničí nečekaně protáhne a s léky nevystačíme, bude stačit kontaktovat svého lékaře, který běžným způsobem vystaví e-recept a pacient si jej v daném místě vyzvedne,” uvedla Storová. Informace se zapíše i do lékového záznamu českého pacienta.

Systém už funguje mezi Finskem, Estonskem, Chorvatskem a Portugalskem. Spolu s Českem by se do měsíce či dvou měly zapojit Švédsko, Polsko či Španělsko. Připravují se také Itálie, Řecko, Maďarsko, Irsko, Lotyšsko, Litva a Kypr. Podle Storové tak bude v létě tato možnost k dispozici v nejčastějších dovolenkových destinacích.

Zachovaná však zůstane dál i možnost přijít do zahraniční lékárny s papírovým receptem, nová možnost je pro lékárny dobrovolná. Seznam zařízení v ČR i cizích zemích bude podle Storové SÚKL zveřejňovat. Jako dosud si bude pacient v lékárně lék platit a zdravotní pojišťovna mu zpětně uhradí jeho cenu na českém trhu. “Do budoucna předpokládáme nějakou automatizovanou formu tohoto procesu,” dodala Storová.