Dobrovolníci z Brna pomáhají Lékařům bez hranic s kreslením map

Autor: Redakce | Zpravodaj | 20. 7. 2018

Brno 21. července (ČTK) – Se zakreslováním map podle satelitních snímků pomáhají humanitární organizaci Lékaři bez hranic mezi dobrovolníky z celého světa také studenti Masarykovy univerzity. Mapy využívají Lékaři bez hranic například při epidemiologických analýzách a plánování očkovacích kampaní. Za čtyři roky se celosvětově zapojilo téměř 60.000 lidí, zmapovali přes 800.000 kilometrů cest.

“Mnoho oblastí, ve kterých působíme, nejsou na komerčních mapách zmapované. Pokud nevíme, kde v oblasti žijí lidé, může se stát, že na ně zapomeneme,” uvedl na dotaz ČTK koordinátor projektu Missing Maps v ČR Jan Böhm.

Zaznamenávat podle satelitních snímků cesty a budovy může kdokoliv. Na stránkách projektu zájemci naleznou instrukce, výuková videa i termíny mapathonů – akcí, na kterých se lidé scházejí a učí se mapovat, případně se v tom pod vedením instruktorů zdokonalují. Mapovat můžou dobrovolníci i z domova, kdo se ale víckrát zúčastní mapathonů, může postoupit do vyšších pozic.

“Existuje skupina kontrolorů – správně se jim říká validátoři. Ti procházejí všechny zmapované oblasti a buď danou kresbu schválí, sami opraví nebo vrátí mapérovi k opravě s poznámkami,” uvedl Radim Štampach z Masarykovy univerzity, který je jedním z organizátorů brněnských mapathonů.

V Brně se pořádají mapathony většinou jednou za dva měsíce v době vysokoškolské výuky. “Zúčastňují se totiž hodně i studenti našeho geografického ústavu. O prázdninách by byl zájem nižší a i organizační tým by se dával hůře dohromady,” dodal Štampach.

Data získaná z projektu už lékaři využili například při průzkumu zdravotních potřeb 10.000 dětí v Jižním Súdánu, když potřebovali koordinovat pohyb vozidel tak, aby se na noc stihla vrátit na základnu. “Poslední sčítání lidu, které se v oblasti dělalo, bylo z roku 2008. Mít taková data znamená nemít nic,” dodal Böhm.

kla tmd hj