Domov seniorů v Liberci se otevřel návštěvám za přísných opatření

Autor: karelattl | Zpravodaj | 25. 5. 2020

Liberec 25. května (ČTK) – Za přísných hygienických opatření se dnes návštěvám otevřel Domov seniorů v Liberci na Františkově, který je největším pobytovým zařízením svého druhu v Libereckém kraji. Uzavřený byl stejně jako jiná podobná zařízení kvůli koronavirové pandemii od 10. března. Navštívit jeho klienty je teď možné jen po předchozím objednání, zájem zatím nebyl velký, větší nápor čekají v domově o víkendu. ČTK to dnes řekl ředitel domova Jan Gabriel.

Domov v Liberci na Františkově má kapacitu 166 seniorů a dalších 34 lůžek je v domově se zvláštním režimem, který je jeho součástí. Domov byl jedním ze dvou pobytových zařízení v Libereckém kraji, kde se covid-19 objevil. V březnu ho nejprve hygienici prokázali u údržbáře domova v Českém Dubu na Liberecku, který ale s klienty do styku nepřišel. Jen o pár dní později se nemoc objevila v domě seniorů na Františkově. Onemocněla pracovnice přímé péče a dva senioři, kteří spolu byli na pokoji. Oba museli do nemocnice.

I na základě těchto zkušeností nastavili v domově přísná hygienická opatření. Návštěvy tam zatím mohou maximálně na 30 minut, při vstupu měří příchozím teplotu a každý návštěvník musí projít přes dezinfekční rohož. “Nechceme, aby se nám v domově kumuloval větší počet lidí. Snažíme se, aby počet návštěv na jednotlivých odděleních nepřesáhl rozumnou míru. Chápeme, že rodiny chtějí vidět naše klienty a naopak oni se těší na rodinu, nákaza ale může být pro naše klienty fatální, a to s ohledem na jejich věk, zdravotní stav a tím i sníženou imunitu,” řekl Gabriel.

Na Františkově dělají vše pro to, aby s rozvolňováním opatření nestouplo riziko zavlečení nákazy do domova. S tím, jak lidé postupně odkládají na veřejnosti roušky, ale podle Gabriela nebezpeční roste. Domov také už začal přijímat nové klienty. “Přijali jsme 15 nových klientů, nejprve byli ve dvoutýdenní karanténě,” řekl ředitel. Jejich přesunu na jednotlivá oddělení pak předcházelo ještě testování na koronavirus. U nikoho ho PCR test nepotvrdil. Teď už by se měli další klienti přijímat jen s negativním testem, který bude muset zajistit rodina klienta nebo lékař, pokud ho budou přesouvat třeba z nemocnice nebo léčebny dlouhodobě nemocných.

Leona Vacková kš