Dostupnost lékařské péče se v městských částech Prahy liší

Autor: karelattl | Zpravodaj | 2. 5. 2019

Praha 1. května (ČTK) – V některých malých městských částech Prahy není dostupná lékařská péče a lidé musí dojíždět za praktickým lékařem, pediatrem nebo zubařem jinam. V jiných se naopak daří poptávku po lékařích uspokojit. Vyplývá to z ankety ČTK mezi středními a malými městskými částmi.

Například v Letňanech je kapacita praktických lékařů na hraně a dětských lékařů je nedostatek. “Letňanům velmi chybí zdravotní středisko, v němž by sídlili nejen praktičtí lékaři, ale i pediatři a odborní lékaři, a to především proto, že v posledních letech – s ohledem na dokončovanou bytovou výstavbu – skokově roste počet obyvatel,” sdělila ČTK mluvčí radnice Hana Saitzová. Na stavbu nemá Praha 18 pozemky ani peníze. V minulých letech koupila od developera prostory pro tři ordinace v nové zástavbě.

Kapacita lékařů v Dolních Počernicích je podle místostarosty Pavla Bočka (za STAN) zaplněna. Lékařka pro dospělé za čtyři roky odejde do důchodu, proto nyní ona i městská část hledají nástupce, pediatr nástupce již zaškoluje. “Snažíme se již v předstihu zabezpečit kontinuální péči ve všech oborech. Vzhledem k tomu, že já sám pracuji i jako obvodní dětský lékař v Uhříněvsi, vím, jak je složité zabezpečit péči i do let budoucích,” dodal Boček.

V Uhříněvsi ordinují tři pediatři, ale už několik let nepřijímají nové pacienty. Podle místostarostky Kateřiny Erbsové (Praha 22. Naše město) radnice jedná s pojišťovnami i magistrátem a snaží se oslovit potenciální zájemce. “Máme pro něj také připravenou ordinaci na první rok za jednu korunu měsíčně,” dodala s tím, že je také možnost přidělení městského bytu. Zubaři zde už další pacienty neregistrují, ale není po nich taková poptávka. Do Uhříněvsi za lékaři dojíždí také obyvatelé Benic, kde není žádná ordinace, a z Královic, kde ordinuje pouze zubař.

Žádné lékařské zařízení není ani v Březiněvsi. “Městská část zakoupila starší objekt a v jeho prostorách dokončujeme vybudování ordinací pro obvodního lékaře (máme již smluvně zajištěnou obvodní lékařku), pediatra a zubaře budeme řešit po dokončení rekonstrukce Centra sociálních služeb,” sdělil ČTK starosta Jiří Haramul (Občané pro Březiněves).

Podobně jsou na tom v Lysolajích, odkud lidé dojíždějí do Suchdola a Prahy 6. Městská část podle tajemníka Tomáše Mokrejše zakoupila nebytový prostor a chystá stavbu dalších, ve kterých by chtěla zřídit ordinaci praktického lékaře. “Lékaře se budeme snažit motivovat nízkým nájmem a úzkou spoluprací s vedením městské části,” dodal. Čakovice podle starosty Jiřího Vintišky (ODS) plánují stavbu malé polikliniky, která vytvoří zázemí pro 15 lékařů. V současné době je v Čakovicích nedostatek lékařů.

Praha 17 má nedostatek stomatologů, v Satalicích zase chybí lékař pro děti a dorost, který je nejblíže ve Vinoři nebo Kbelích. “Rádi bychom zrekonstruovali jeden subjekt na ordinaci s bytem, nemáme ale zatím konkrétního zájemce z řad lékařů,” uvedla starostka Milada Voborská (za STAN). V Běchovicích a Kolodějích mají zajištěnou dostupnost lékařů pro dospělé i pro děti a dorost, ale zubní lékař zde chybí. Stomatolog a pediatr chybí také v Troji.

V Dolních Chabrech ordinují lékaři pro dospělé, pro děti i stomatologové. Dostupná péče je také například v Klánovicích, Řeporyjích, Šeberově a v Kunraticích, kde lékaře k otevření ordinace motivovali přestavbou staré školy na zdravotní středisko a dlouhodobě ho pronajali.

Ve snaze získat lékaře městské části nabízejí výhody. Například v Praze 18 může lékař, který si zde založí ordinaci, získat obecní byt přednostně. V Troji má praktická lékařka k dispozici byt ve stejném domě, v jakém ji městská část pronajímá ordinaci. Další možností jsou slevy na nájemném. V Praze 22 platí lékař za prvních šest měsíců polovinu nájmu. V Kolodějích platí lékaři symbolických 1500 korun měsíčně za prostor pro ordinaci, včetně služeb a úklidu, a ve Slivenci mají minimální nájem do registrace zhruba 1000 pacientů, kdy teprve ordinace začne vydělávat.