ESTETICKÉ OPERACE – Je vhodné je podstoupit v létě?

Autor: Redakce | Zpravodaj | 13. 7. 2017

Praha, 14.7.2017 (Guideline)

V jakém ročním období podstoupit estetickou operaci zvažuje každý, kdo se na ni chystá. Lékaři spíše preferují chladnější měsíce roku, ale pro pacienty přináší určité výhody i samotné léto.

Obecně se dá říci, že spektrum prováděných operací se na klinikách plastické chirurgie s ročním obdobím příliš nemění, i když pro některé operace lékaři teplé měsíce roku příliš nedoporučují. Důvody jsou jednoduché – sluneční záření a větší teplo kladou na každého operovaného mnohem vyšší nároky. Horké dny mohou zhoršit hojení, zvýšené pocení může způsobit podráždění a nedostatečná ochrana operované partie a jizev před sluncem zase přináší riziko vzniku hyperpigmentací (zhnědnutí).

Hyperpigmentace způsobené nedostatečnou ochranou před sluncem se mohou objevit na jakékoli operované části těla, ale tohoto problému se nejvíc obáváme zejména na obličeji,“ vysvětluje MUDr. Dušan Záruba, primář Ústavu estetické medicíny, a upřesňuje: „proto je na jaře a v létě vhodné provádět v obličeji spíše operace, které se operují speciálním způsobem, tedy bez vzniku vnějších jizev. K takovým patří operace nosu, prováděná nosními dírkami, brada operovaná přístupem z dutiny ústní, event. operace čela endoskopicky, kde jsou jizvy velmi malého rozsahu (1,5 cm) navíc umístěné ve vlasech. Musíme však počítat s tím, že v teplém letním počasí pooperační otoky ustupují pomaleji a tím se může prodloužit doba rekonvalescence.“

Ale ani operace na ostatních částech těla nejsou zcela vyloučeny, ostatně operovaná místa se dají i v teplých dnech celkem snadno zakrýt lehkým a vzdušným oděvem. V každém případě je v teplém období u některých operací léčba a rekonvalescence náročnější. To zejména po operaci křečových žil, po liposukci či operaci prsů, kdy se určitou dobu musí nosit speciální pooperační prádlo nebo elastické punčochy, které v teplém počasí obtěžují a hůře se zakrývají. Po každé estetické operaci je navíc nutné určitou dobu nesportovat, nechodit se koupat, neopalovat se. A to se v teplých letních dnech, jakmile dojde ke zhojení a operovanému se uleví, jen těžko dodržuje. Na sluníčku i v polostínu bývá příjemně, ale jizvy je třeba zakrývat a důsledně chránit před sluncem oděvem a pomocí speciální kosmetiky. A to nejen těsně po zhojení rány, ale ještě minimálně 1-2 měsíce po zákroku.

Operace místo dovolené

Při vybírání termínu operace vždy ale záleží na konzultaci s lékařem, na přístupu samotného pacienta a také na jeho „disciplíně“. Jsou totiž lidé, kteří si estetickou operaci na letní měsíce delší dobu cíleně plánují – herci, veřejně činné osoby, politici, učitelky a učitelé, lidé pracující v zahraničí nebo u zahraničních firem, ale i maminky, které během roku nemají zajištěno hlídání dětí. Dobu dovolených a menší pracovní nápor zkrátka využijí k tomu, na co jim během roku nezbyl čas nebo si to nemohou z časových důvodů a pracovního vytížení dovolit. Navíc v době dovolených se každý, kdo nechce být nějaký čas vidět, snadněji a bez složitého vysvětlování „ztratí“.