Evropská komise po konzultaci navrhne zrušit střídání času

Autor: Redakce | Zpravodaj | 30. 8. 2018

Brusel/Berlín 31. srpna (ČTK) – Evropská komise v příštích týdnech potvrdí a členským zemím EU a europarlamentu předloží ke schválení návrh zrušení každoročního přechodu na letní čas. Uvedl to dnes mluvčí komise poté, co její předseda Jean-Claude Juncker o chystaném kroku informoval v programu německé televize ZDF. Zatímco například Rakousko už vyjádřilo zrušení střídání času podporu a vyslovilo se pro zavedení letního času celoročně, český premiér Andrej Babiš řekl, že ho téma nezajímá, protože řeší migraci.

Evropská komise se rozhodla navrhnout zrušení střídání času mimo jiné na základě veřejné konzultace, v níž se 84 procent respondentů pro takový postup vyslovilo. Mluvčí EK naznačil, že chystaný návrh dá členským státům možnost, aby se samy rozhodly, zda chtějí dvakrát ročně hodiny posunovat či nikoli.

O chystaném návrhu dnes ráno v programu ZDF informoval předseda EK Jean-Claude Juncker. “Lidé to chtějí, my to uděláme,” řekl s odkazem na veřejnou konzultaci. Nemělo by podle něj smysl se lidí na něco ptát, kdyby se následně jejich názor nevyslyšel.

Do ankety, která skončila v polovině srpna, se zapojilo 4,6 milionu občanů EU ze všech 28 členských zemí. Největší zájem projevili lidé v Německu, odkud jich hlasovaly tři miliony, v ČR to podle informací ČTK bylo asi 64.000 lidí, z nich 83 procent chtělo změny času zastavit. Vzhledem k počtu obyvatel je ale množství respondentů nízké: v Německu se účastnilo 3,79 procenta občanů, v Česku 0,59 procenta. Podle agentury DPA se většina respondentů vyslovila pro zachování letního času po celý rok.

Aby občané EU mohli přestat každý půlrok posouvat ručičky na hodinách, museli by s návrhem komise souhlasit ještě europoslanci a členské státy EU. Zatímco podpora europarlamentu je podle DPA téměř jistá, v případě členských zemí to jednoznačné není. Velkými zastánci zrušení každoročního přechodu na letní čas jsou například pobaltské státy či Finsko. Dnes se k nim přidalo i Rakousko, které by rádo zachovalo letní čas celoročně.

Českého premiéra Andreje Babiše zrušení každoročního přechodu na letní čas nezajímá. “Mám jiné starosti, řeším migraci,” uvedl v reakci na avizovaný krok komise. Babiš také řekl, že neví, zda by změna něco přinesla. “To se musíte zeptat občanů,” uvedl. Neodpověděl nicméně na otázku, zda by tak podle něj měli rozhodnout v referendu.

Hospodářská komora ČR uvedla, že střídání času je nepotřebným přežitkem, který nemá v současnosti reálné opodstatnění. Původní důvod pro zavedení letního času v podobě úspory energií podle ní pominul, časový posun v současnosti vytváří spíše dodatečné náklady. Podobně situaci vidí také Svaz průmyslu a dopravy ČR.

V českých zemích byl letní čas zaveden poprvé za první světové války v letech 1915 a 1916. Vrátil se opět za druhé světové války v roce 1940 a trval až do roku 1949. Potřetí si Češi začali každoročně posouvat hodinky v roce 1979 po energetické krizi z mrazivého počátku tohoto roku. Až do roku 1995 trval v Česku letní čas šest měsíců. Od roku 1996 se prodloužil na sedm měsíců a jeho délka se shoduje s termínem uvedeným ve směrnicích Evropského parlamentu a Evropské rady.

jrm ank