Firma Merck se podělí o recept na svou pilulku na léčbu covidu

Autor: Redakce | Zpravodaj | 27. 10. 2021

Podle výsledků klinických testů lék molnupiravir po nákaze koronavirem snižuje riziko hospitalizace a úmrtí na polovinu. Pokud by EMA přípravek schválila, stal by se v Evropě prvním orálně podávaným lékem na covid a také prvním přípravkem pro léčbu pacientů s mírným průběhem nemoci, zatímco dosavadní léky jsou určeny zejména lidem s těžkým průběhem a podávají se nitrožilně.

Firma Merck & Co. podepsala smlouvu s mezinárodní organizací Medicines Patent Pool (MPP), která má podporu OSN a usiluje o lepší dostupnost léků v zemích s nízkými nebo středními příjmy. Organizace funguje na principu dobrovolného sdílení výrobních licencí, jež poskytují velké farmaceutické firmy.

V rámci dnes podepsané dohody Merck & Co. poskytne licenci MPP, která ji následně může dočasně udělit jednotlivým výrobcům generických léčiv. Ta mají stejné složení jako původní lék, ale nenesou stejnou obchodní značku. Součástí dohody je také podmínka, že dokud bude Světová zdravotnická organizace (WHO) považovat covid za mezinárodní ohrožení pro veřejné zdraví, autor patentu nebude dostávat provize z prodeje generik, vysvětlila princip dohody agentura AFP.

Merck je první firmou, která přišla s výsledky klinických testů u své antivirové pilulky, na podobných lécích ale pracuje řada dalších společností. Společnost Pfizer nedávno zahájila klinické studie dvou svých antivirotik, na pilulkách proti covidu-19 pracují rovněž společnosti Atea Pharmaceuticals nebo švýcarská firma Roche.