FN Brno eviduje zvýšený zájem o vyšetření ve spánkové laboratoři

Autor: Redakce | Aktuality | 17. 3. 2023

Plachá uvedla, že zájem je spíše ze strany pacientů ve středním a starším věku. “Někteří jsou s nadváhou a mají klasické nemoci jako vysoký tlak, cukrovku a další civilizační onemocnění,” řekla mluvčí.

Podle přednosty kliniky plicních nemocí Milana Sovy zaznamenala spánková medicína za poslední dekády zásadní vývoj. “Asi největším pokrokem byl objev přístrojů k léčbě poruch dýchání ve spánku. Hlavně u pacientů se syndromem obstrukční spánkové apnoe se setkáváme s významnými příznaky, jako je nadměrná spavost, únava a podobně,” uvedl Sova. Apnoe je porucha, při níž nastává zástava dechu při spánku.

Podle Sovy je také významně negativní vliv apnoe na vnitřní orgány. “Díky terapii dokážeme většinu těchto procesů zvrátit a pacientům významně zkvalitnit život,” dodal Sova. Díky třem pracovištím, která se poruchami spánku v nemocnici zabývají, a jejich specializaci zaručuje nemocnice komplexnost léčby. “Na naší klinice léčíme nejen pacienty s prostým syndromem obstrukční spánkové apnoe, ale zabýváme se i například hypoventilací při obezitě a respiračním selháním v rámci chronické obstrukční plicní nemoci. V důsledku té se u některých pacientů hromadí v krvi oxid uhličitý, který dokážeme odventilovat pomocí různých přístrojů. Díky tomu významně zlepšujeme kvalitu života pacientů a zlepšujeme přežití v případě těžkých stavů,” řekl primář plicní kliniky Vladimír Herout.

Podle Sovy se pneumologie i spánková medicína stále rozvíjí a nemocnice na to reaguje. “Novinkou je například kontinuální měření oxidu uhličitého v krvi pacientů, díky kterému dokážeme přesněji stanovit diagnózu a lépe nastavit léčbu,” poznamenal přednosta.

Světový den spánku nemá pevné datum v kalendáři, ale připadá vždy na poslední pátek před jarní rovnodenností. Letos připadl na dnešní den. “Světový den spánku vznikl proto, aby připomněl celosvětové populaci, že spánek je nedílnou součástí našich životů a že bez kvalitního spánku nemůžeme ani vést kvalitní život,” uvedla Plachá.