FN Olomouc jako první v ČR implantovala muži do těla nejnovější EKG monitor

Autor: redakce | Aktuality | 30. 4. 2024

“Náš pacient pracuje jako řidič autobusu a několikrát utrpěl ztrátu vědomí, což je pochopitelně pro jeho profesi velmi limitující a nebezpečné. Absolvoval kompletní neurologické vyšetření, které vyloučilo epilepsii, cévní mozkovou příhodu a další neurologické příčiny. Žádné abnormality neprokázalo ani EKG vyšetření, echokardiografie nebo holterovský EKG záznam. Příčina jeho potíží je tedy zatím nejasná,” uvedl Táborský.

Umístění nového EKG monitoru do lidského těla je podle Táborského velmi jednoduchá a rychlá procedura. Výkon zabere zhruba deset minut a po dvouhodinovém klidu může jít pacient domů. “My ho při odchodu vybavíme domácí monitorovací jednotkou, jednoúčelovým mobilním telefonem, který každý den vysílá data z přístroje do nemocnice. Veškeré arytmie jsou přenášeny a lékař je vidí a systém jej na ně upozorní. A systém navíc za lékaře eliminuje falešná varování,” řekl Táborský.

Nejnovější generace miniaturního EKG záznamníku využívá k vyhodnocení některých klinických parametrů umělou inteligenci, což podle lékařů významně zvyšuje přesnost a spolehlivost výsledků měření. “Algoritmus je naprogramován tak, aby minimalizoval zobrazování falešných pozitivních epizod, tedy epizod, které se tváří jako arytmie, a přitom arytmiemi nejsou. Očekáváme, že poskytnutá data budou naprosto exaktní a klinicky správná. My pak na základě relevantních údajů můžeme vyvodit příslušný medicínský závěr,” podotkl lékař Marián Fedorco, který monitor do těla mladého muže implantoval.

Od získaných údajů si olomoučtí kardiologové slibují výrazný posun při stanovení diagnózy a následné léčby mladého pacienta. “Věříme, že v řádu měsíců přijdeme na příčinu jeho synkopálních stavů a budeme moci vyřešit jeho léčbu. Je totiž vysoce pravděpodobné, že se v jeho případě jedná o málo frekventní epizody poruch srdečního rytmu,” dodal Táborský.